Hledá se pět českých obcí, které si budou moci v předstihu vyzkoušet možnosti 5G sítí

Události: Testování rychlých sítí páté generace v Česku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu hledá pět obcí, ve kterých by mělo proběhnout testování nových 5G sítí. Chystaný nový standard mobilní sítě s vysokou přenosovou rychlostí má začít fungovat v příštím roce. Zájemců je už nyní hodně. Hlásí se desítky měst a obcí, od malých až po velké.

Vícepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) vidí v zájmu starostů nejen snahu se marketingově zviditelnit, ale také vše vyzkoušet a otestovat. 

„Měli by z toho prospěch samotní občané, byli by rychleji připojeni k síti, mohli by rychleji komunikovat s lékařem, seznamovat se s novinkami z radnice nebo z jiných informačních zdrojů,“ uvedl starosta Kyjova František Lukl (nestr.). Rychlejší síť by chtěla využít i radnice, například na rozšíření kamerového systému. 

O tom, že by byla ideálním městem pro test, se snaží ministerstvo přesvědčit i Třebíč. Mluví hlavně o investicích a dalším rozvoji. „(Jaderná elektrárna) Dukovany jsou kousek, chystá se výstavba, přijdou sem investoři, kteří budou tuto stavbu realizovat, pro místní firmy se tak zvýší nároky – a k tomu je internet nezbytná záležitost,“ soudí starosta Třebíče Pavel Pacal (STAN). 

O vybraných městech má být jasno do konce roku

Iniciativu ministerstva vítají i mobilní operátoři. Chtějí s resortem na zavádění 5G sítí spolupracovat. Do konce roku pak města vyberou. „Pro rozvoj 5G sítí bude klíčová spolupráce mezi operátory, dodavateli technologíí, průmyslem, a právě i státem. Země, kde bude taková spolupráce probíhat, získají náskok. Takže aktivitu státu vítáme,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. 

Mluvčí Vodafone Marek Steiger pak upozornil, že rozvoj 5G sítí s sebou přináší mnohé inovace, ale také značné investice. Vodafone chce do jednoho roku spustit testovací 5G síť v Karlových Varech. O2 už první testování provedlo v Kolíně. Půjčila si fekvenci a jeden měsíc 5G síť testovala. Samotného města se však nijak netýkala.

„Testování skončilo během července a šlo to mimo nás. Nemohli jsme se na to připojit, ani si nic vyzkoušet,“ poznamenal starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín). 

Aukci frekvencí se chystá Český telekomunikační úřad vyhlásit letos na podzim a probíhat má v lednu. Větší rozvoj 5G sítí se očekává od dubna příštího roku. To budou přiděleny frekvence operátorům. Vláda předpokládá, že chystaná aukce vynese přes šest miliard korun.

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu má připravený harmonogram zavádění 5G sítí.
  • V roce 2025 by mělo být pokryto území, na němž žije 70 procent obyvatel. Dále pak všechny hlavní železniční a dálniční koridory. Města nad padesát tisíc obyvatel by měla být pokryta z 95 procent.
  • Do roku 2030 by mělo mít k rychlé síti přístup 99 procent obyvatel.
  • Budování páteřní sítě provází i spor o to, zda se do budování má zapojit čínská firma Huawei. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval, že by mohla předávat citlivé informace přímo čínské vládě.