Turecko navzdory kritice dál pátrá po zemním plynu u Kypru. Spor komplikuje mírové rozhovory na ostrově

Události ČT: Turecké hledání zásob zemního plynu u břehů Kypru (zdroj: ČT24)

Turecko potvrdilo, že tento měsíc pošle už čtvrtou loď ke břehům Kypru, aby tam pátrala po zásobách zemního plynu. Ankara tvrdí, že na nerostné bohatství u ostrova má nárok i severní Kypr uznávaný jenom Tureckem. Vláda v Nikósii a Evropská unie turecké aktivity už dříve označily za nelegální.

Bohatstvím Kypru byl doposud především turismus. Nedaleko pobřeží je ale podle všeho ukryt ještě další zdroj příjmů. V roce 2011 byl totiž u Kypru objeven zemní plyn. Vláda v Nikósii, která je členem Evropské unie, udělila licence zahraničním koncernům. Koncese se ale překrývají s územím, které si nárokuje sever ostrova uznávaný pouze Tureckem.

Spory o zemní plyn u Kypru
Zdroj: ČT24

A přes mezinárodní kritiku Turecko ve svých aktivitách u ostrova neustává, naopak. Na hrozbu sankcí zareagovalo oznámením plánu vyslat do oblasti už čtvrté průzkumné plavidlo. „Do konce našich operací tu budou pracovat dvě vrtné a dvě průzkumné lodě,“ prohlásil turecký ministr energetiky Fatih Dönmez.

Spor o plyn výrazně komplikuje mírové rozhovory na téměř půlstoletí rozděleném ostrově. Od kolapsu před dvěma lety se je nedaří obnovit. „Realita je, že na ostrově máme dva státy. Jeden na jihu, jeden na severu, nikdo to nemůže popřít. Je na čase, aby se mezinárodní společenství probudilo,“ podotkl předseda mezinárodně neuznané vlády severního Kypru Ersin Tatar.

Byznys, nebo politika?

Severu s Tureckem v zádech nejde jen o suroviny. Šéfredaktor místního levicového opozičního deníku Afrika, Šener Levent, říká to, co některé hlasy na jihu. Jde hlavně o měření sil.

„Turecko se snaží zastrašit řecké Kypřany a do jisté míry se mu to daří. Na řecké straně v poslední době rychle roste počet zastánců řešení ve formě dvou států,“ přiblížil Levent.

Z pohledu byznysu je osud kyperského zemního plynu nejasný. Ložiska jsou hluboko, a tak je komodita drahá. Podle expertů proto zatím není alternativou ruského nebo amerického plynu.