Inspektoři ČOI kontrolovali restaurace na břehu Lipna. Tu chyběla cena nápoje, tam byla neověřená váha

ČOI navštívila Lipenskou přehradu (zdroj: ČT24)

V hlavní turistické sezoně tráví dovolenou u Lipenské přehrady tisíce lidí. Nyní tam zavítali také inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) – kontrolovali restaurace i kempy. Porušení zákona, které objevili, nebylo závažné, ale podobné prověrky budou v létě pokračovat.

Dva muži si v restauraci objednávají pivo, domácí limonádu a po chvíli i jídlo. Když jim servírka přináší oběd, představují se jako inspektoři ČOI a chtějí zavolat majitele. „Ježkovy oči, měli jsme to všechno v pořádku?“ reaguje majitel. 

První zádrhel nastal s pitím. Servírka dala do sklenice s domácí limonádou led, hosta se ale nezeptala, což je chyba. „Led byl podán v nápoji. To znamená, že inspektoři nemohli zkontrolovat dodržení míry toho nápoje,“ vysvětluje později ředitelka ČOI Jihočeského kraje Martina Střihavková. 

Nevyžádaný led v limonádě zmařil kontrolu míry nápoje
Zdroj: ČT24

Pak inspektoři odcházejí do kuchyně převážit pokrmy a nacházejí zde úředně neověřenou váhu. Používat se mohla jen do roku 2017. Majitel restaurace si chyby uvědomil, ale k nedostatkům se nechtěl vyjádřit. 

„Vzhledem k tomu, že se nejednalo o zvlášť závažné porušení zákona, vyřešili inspektoři  přestupek přímo na místě a uložili pokutu tři tisíce korun,“ zhodnotila situaci Střihavková. 

Další restaurace na Lipně prošla bez problémů. Inspektoři zkontrolovali také občerstvení ve dvou kempech na břehu Vltavy. Chybu zjistila v jednom, kde na nápojovém lístku chyběla cena lihoviny.