Itálie se vyhne řízení Evropské unie kvůli nadměrnému deficitu. Řím se zavázal k úsporám

Po závazcích, které tento týden nabídl ohledně veřejných financí Řím, došla Evropská komise k závěru, že už není nutné, aby členské země Evropské unie zahájily vůči Itálii řízení kvůli nadměrnému deficitu. Uvedl to komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Procedurou, která by mohla pro Itálii znamenat i citelnou pokutu, Komise pohrozila před měsícem. Od té doby s italskou vládou vyjednávala o úpravách jejích rozpočtových plánů.

„Cílem Paktu stability a růstu není někoho trestat nebo napravovat. Má zajistit, aby vlády usilovaly o rozumnou správu veřejných financí a dokázaly rychle napravit potíže, když se nějaké objeví,“ upozornil Moscovici. Pakt stability a růstu stanovuje pravidla, jimiž se unijní země musejí řídit při stanovování rozpočtů.

Podle unijních pravidel by měly členské země udržovat svůj veřejný dluh pod 60 procenty hrubého domácího produktu (HDP). V Itálii se ale dluh loni zvýšil na 132,2 procenta hrubého domácího produktu ze 131,4 procenta v roce 2017. Komise státům spuštění procedury kvůli nadměrnému deficitu navrhla před měsícem. Spočetla přitom, že letos se dluh Itálie zvýší na 133,7 procenta HDP.

Italská vláda slibuje úsporu přes sedm miliard

V pondělí ale italská vláda rozhodla o úpravách svých rozpočtových záměrů na letošní rok, které mají znamenat úsporu asi 7,6 miliardy eur, což je 0,42 procenta HDP. Schodek tak letos bude činit jen 2,04 procenta místo 2,5 procenta HDP, jak dříve předpokládala Komise. Italská vláda původně hovořila o 2,4 procenta.

Podle Moscoviciho se italská vláda nyní snaží unijní pravidla splnit, což je nová situace. „Provádění slíbených kroků budeme ve druhé polovině letošního roku bedlivě sledovat,“ varoval. Komise, jejíž funkční období končí na konci října, také žádá, aby návrh italského rozpočtu na rok 2020, který musí Řím předložit do 15. října, byl plně v souladu s unijními pravidly.