Na Znojemsku se už pustili do sklizně třešní. Mráz jim příliš neublížil

Události: Začala sklizeň třešní (zdroj: ČT24)

Na Znojemsku začíná dozrávat první ovoce, a sběrači už nastoupili na rané třešně. Zatím musí  hlavně odlišovat ty správné plody od malých, prasklých či deformovaných, které skončí například v marmeládách. Ty správně zralé třešně – sladké, tmavě červené a dostatečně velké – čeká často zahraniční „kariéra“.

V Česku zůstane jen dvacet procent zdejších třešní, zbytek jde do zahraničí, především do Rakouska. V sadu ve Valtrovicích na Dyji je prodávají za 57 korun za kilogram, stejně jako loni. „Úroda třešní je celkem dobrá,“ říká valtrovický ovocnář Tomáš Letocha. Dodává, že jarní mráz zasáhl hlavně meruňky. U třešní samotných takové škody nenápachal. 

Hlavním úkolem sběračů je tak nyní nehodit do výběrové bedýnky popraskané třešně. Na nich se podepsaly nedávné deště a mohly by od nich začít nahnívat i zralé třešně nejvyšší kvality. 

Prasklé třešně nelákají překvapivě ani špačky. Zato u těch kvalitních začíná souboj mezi sběrači a ptáky. Rychlejší vítězí. A rychlý je také přesun ze sadu na pult. Ještě v den sklizně se třešně dostanou k obchodníkovi a další den už jsou na trhu. 

Hned po třešních přijdou na řadu meruňky. Třeba na Znojemsku začnou ovocnáři se sběrem těch raných odrůd už příští týden.

Když zasáhl mráz

Navzdory jihomoravské sklizni ovšem škody z jarních mrazů na ovoci mohou celorepublikově přesáhnout sto milionů korun, jak před několika dny upozornil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Nejvíce mrazy poškodily ovocné sady v severních a západních Čechách. První škody ovocnáři v minulých dnech zaznamenali na Moravě z krupobití.

Přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června. „Mrazy letos přišly ve dvou vlnách. První vlna v polovině dubna nadělala jen menší škody, například na meruňkách na Moravě. Větší škody udělala druhá vlna, která přišla mezi 5. až 8. květnem a zasáhla hlavně severozápad Čech,“ řekl Ludvík.

Dopad mrazů na úrodu ovocnářů
Zdroj: ČT24

Největší škody budou u jablek

Postiženi jsou podle Ludvíka hlavně ovocnáři v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji a v části středních a východních Čech. Na Moravě jsou škody výrazně menší, jsou například v okresech Kroměříž a Brno-venkov.

Finančně budou škody největší u jablek, protože jablka jsou nejvíce pěstovaným druhem ovoce v Česku. „Škody ale nebudou takového obrovského rozsahu jako v roce 2017. Letos jsou daleko lokálnější. Některé podniky jsou poškozené významně, některé vůbec,“ uvedl Ludvík.