Vláda schválila poskytnutí ropy Unipetrolu ze státních rezerv

Události ČT: Stát půjčí společnosti Unipetrol ropu ze svých rezerv, schválila vláda (zdroj: ČT24)

Vláda schválila poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Bez dalších detailů to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Jde o reakci na to, že do Česka od pátku ropovodem Družba neteče žádná ropa, evropské státy ji ruské straně odmítly kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. Mluvčí místopředsedy ruské vlády Dmitrij Kozak nicméně už v pondělí uvedl, že v poledne místního času (11:00 SELČ) už na hranici s Běloruskem dotekla ropovodem Družba čistá ropa.

Kvůli přerušeným dodávkám se také v pondělí setkala v Česku skupina, ve které jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr poté řekl, že Česko má v současnosti pokryty zásoby pohonných hmot na příštích 30 dní. Podle něj navýšili distributoři dovozy nafty vlaky ze zahraničí.

„Ze strany rozhodujících distributorů jsme byli ujištěni, že v tuto chvíli jsou objednávky a zásoby dostatečné. Není v tuto chvíli žádná obava k nějakým cenovým pohybům nebo k nějaké situaci, že by na nějaké čerpací stanici neměl být dostatek zásob,“ řekl Švagr. Situace je podle něj nicméně neustále monitorována, pracovní skupina by se měla znovu sejít na konci příštího týdne.

Kromě komerčních zásob má Česko také zásoby ropy a ropných produktů ve státních rezervách, které teď činí asi 84 dní. V polovině dubna Švagr uvedl, že nouzové zásoby ropy a ropných produktů v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. Česko tak už třetí rok neplní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní.

V pátek Švagr uvedl, že v ropovodu Družba se nachází 250 až tři sta tisíc tun kontaminované ropy. Do Česka od pátku ropovodem Družba tak už žádná neteče, a její dovoz ropovodem kvůli jejímu znečištění zastavily už ve čtvrtek také Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko.

Za pozitivní zprávu pak  předseda SSHR označil to, že Unipetrol má v ropovodu na cestě ještě asi 50 tisíc tun ropy, které se nachází před kontaminovanou ropou.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že Unipetrol má nyní zásoby sirné ruské ropy pro svou rafinerii v Litvínově asi na pět dní. Kolik ropy Unipetrol ze státních rezerv vezme, nechtěl budoucí ministr uvést, dokument je podle něj v utajeném režimu. 

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinerii připadá téměř šest milionů tun.

Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Objem ropy dodané do Česka zveřejňoval státní správce ropovodů Mero do doby, než se Unipetrol stal v roce 2015 jediným vlastníkem někdejší České rafinérské. V roce 2014 bylo do Česka dodáno 7,48 milionu tun ropy, z toho ropovodem Družba 3,85 milionu tun. Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.