Elektřina zdražuje nejrychleji za sedm let. Teplá zima naopak sníží účty za teplo

Události: Elektřina dál zdražuje (zdroj: ČT24)

Poslední z velkých distributorů elektřiny, Pražská energetika, oznámil zdražení. Sto tisíc domácností tak zaplatí za elektřinu zhruba o pět procent víc. Vyšší náklady na energie dopadají také na firmy, některé už zvedají ceny svých výrobků. Díky mírné zimě naopak část lidí ušetří za topení.

Elektřina zdražuje hlavně kvůli růstu její ceny na burze. Meziročně se zvýšila až o třetinu, za poslední dva roky dokonce téměř na dvojnásobek. A to i přesto, že na začátku letošního roku ceny mírně klesly.

Zákazníci většinou poznali zdražení už ve vyúčtování za minulý rok a znovu to pocítí i za ten letošní, pokud nemají ceny zafixované. Podobně na tom jsou i některé firmy. Například Pekařství Moravec, kde na elektřinu fungují tři čtvrtiny všech strojů, dalo už loni za energie zhruba o deset procent víc. Půl roku platí za elektřinu o 15 tisíc korun měsíčně víc než dřív a na další zdražování energií se připravují i letos.

S největší pravděpodobností pak navýší také ceny vlastních výrobků. „Myslím, že asi na podzim na to budeme muset znovu reagovat,“ říká jednatelka pekařství Hana Moravcová. Kvůli vyšším nákladům zdražovali už loni, ceny pečiva zvýšili zhruba o pět procent. „Promítly se tam všechny vstupy – mzdy, náklady na suroviny a energie,“ vysvětluje Moravcová.

Velcí distributoři měnili ceny elektřiny už v lednu, nyní si připlatí i domácnosti v Praze, v průměru asi 50 korun měsíčně. „Pro zhruba pětinu našich zákazníků dochází k úpravě ceny, asi k pětiprocentnímu navýšení,“ potvrzuje mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Jestli bude elektřina dál zdražovat, bude záviset především na jejích cenách na burze. Další změny pro domácnosti proto analytici očekávají spíš od příštího roku. „Samotní dodavatelé reagují s nějakým zpožděním. To znamená, že teď došlo k plošnému zdražení elektřiny, ale v další době neočekáváme, že by se ceny měly někam hýbat,“ uvádí produktový manažer Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.

Nejvíc zaplatí lidé, kteří elektřinou i topí

Domácnostem vzrostou náklady především podle toho, k čemu elektřinu používají. Pokud jen ke svícení, měly by s běžným tarifem ročně zaplatit o dva tisíce korun víc. Pokud proudem také ohřívají vodu, je nárůst skoro 4500 korun a rodina, která elektřinou navíc i topí, bude letos platit zhruba o osm tisíc korun víc. 

  • (rozdíl mezi lety 2018 a 2019, běžný tarif jednoho z hlavních dodavatelů elektřiny, roční platba v korunách)
  • elektřinou svítí: 15 768 → 17 831
    elektřinou svítí a ohřívá vodu: 24 970 → 29 367
    elektřinou svítí, ohřívá vodu a topí: 51 014 → 59 591 
  • Zdroj: usetreno.cz

Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je změna dodavatele. České domácnosti tuto možnost využívají stále častěji. Letos od začátku roku vystřídalo dodavatele elektřiny už přes 120 tisíc odběratelů. U plynu je to bezmála 56 tisíc domácností.

Za topení lidé ušetří díky mírné zimě, levnější je i dřevo

Ušetřit by lidé naopak mohli za teplo, jehož vyúčtování v těchto dnech dostávají. Někteří mohou očekávat vrácení přeplatku. Uplynulá zima totiž podle Teplárenského sdružení patřila k nejteplejším v poslední dekádě. Spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody vloni meziročně klesla až o osm procent.

„Zatím to vypadá tak, že pokud domácnosti platily zálohy na průměrnou spotřebu, tak by přeplatky mohly být několik set korun. Pražská teplárenská dokonce uvedla kolem 900 korun,“ říká mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

„V roce 2017 jsme dostali nazpět 10 500 korun. Myslím si, že jedním z důvodů je zateplení domu, které proběhlo několik let předtím, takže vratky jsou v posledních letech vyšší, než jsme byli zvyklí,“ říká Veronika Němečková. Vyúčtování za teplo je pro tuto čtyřčlennou rodinu v posledních letech dobrou zprávou, už třetí rok v řadě jim teplárny peníze vrací.

Méně utratili i lidé, kteří topí dřevem. Jeho cenu snižuje sucho a kůrovec. Zákazníci průměrně zaplatí 480 korun za metr krychlový plus dopravné. O rok dříve se palivové dříví prodávalo o dvě stovky dráž.

„Je podmínkou, aby odvoz dříví probíhal k odběrateli naší odvozní soupravou. Výhodné to pro ně určitě je. Cena dříví na trhu je v současné době podstatně nižší než v posledních letech,“ uvádí obchodník ze státního podniku Vojenské lesy a statky Petr Korhon. Naopak hnědé uhlí zdražilo až o 10 procent a ceny rostou i u zemního plynu.