Stát loni slíbil investorům pobídky za více než deset miliard. Nejvyšší sumu výrobci světlometů

Příslib investiční pobídky od státu loni získalo 77 investorů. Dosáhly 10,3 miliardy, předloni to bylo o 400 milionů korun více. Celková hodnota podpořených projektů byla téměř 43,7 miliardy korun, meziročně o 1,3 miliardy korun méně. Vyplývá to z aktuálních údajů agentury CzechInvest.

Nejvyšší sumou stát podpoří společnost Varroc Lighting Systems. Výrobce světlometů získá na projekt v Moravskoslezském kraji bezmála 480 milionů korun.

Jen o sedm milionů méně dostanou papírny Mondi Štětí a 467 milionů korun získají kladenské pekárny La Lorraine.

A tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn nabere do opravárenského centra v Pardubicích, za něž chce utratit 49 milionů korun, téměř 400 lidí. Je to nejvíce nových pracovních míst ze všech projektů, kterým stát loni přislíbil podporu. 

Nejvíce uspěli investoři v Ústeckém kraji. Podporu v celkové výši 1,97 miliardy korun tam získalo deset projektů, které dohromady vytvoří 1009 nových pracovních míst. Naopak nejméně peněz jde na tři projekty do Karlovarského kraje, a to 94 milionů korun.

Vznikne téměř pět tisíc pracovních míst

Firmy by měly díky podpořeným projektům v budoucnu vytvořit 4746 nových pracovních míst. Naprostá většina pobídek šla do výroby a ve zbylých případech se čtyřikrát jednalo o centrum strategických služeb a jednou stát podpořil vznik technologického centra.

Stát loni slíbil investorům pobídky za více než deset miliard (zdroj: ČT24)

Jenže aktuálně si kvůli nedostatku zaměstnanců firmy pracovní sílu přetahují. Ty, kterým nepomáhá stát, jsou pak podle Hospodářské komory v nevýhodě.

„Myslím si, že drtivá většina českých podnikatelů to považuje za deformaci trhu. Dělat investiční pobídky a dávat za přínos, že se vytvořila pracovní místa, je výplod choré mysli. Na co? Dneska jsme v situaci, kdy do českých podniků nemáme lidi, protože je velký boj na trhu práce,“ říká viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

Proto zástupci firem podporují novelu, podle které bude všechny investiční pobídky schvalovat vláda. Doposud tak dělala jen v případě velkých strategických projektů. Změna už začátkem roku prošla Poslaneckou sněmovnou. Ještě podle starých podmínek loni stát ale přislíbil výhodu 77 projektům za více než 10 miliard korun.

Státní pobídky pro investory mají být nově také směřovány na projekty s vyšší přidanou hodnotou a na projekty spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Pobídky by také měly být snadněji dostupné pro malé a střední firmy.

Zásadní změnou je i úprava výpočtu nových pracovních míst, která se nově budou počítat jen za místo realizace investiční akce. Taková úprava by měla usnadnit zejména podporu nevýrobních činností. Novela má posílit mezinárodní konkurenceschopnost Česka, sníží se podle vlády rovněž nároky na státní rozpočet. Ministerstvo průmyslu očekává pokles počtu žádostí o investiční pobídky z výroby s nižší přidanou hodnotou.

Vůbec největší pobídku v historii České republiky získala nošovická Hyundai, a to 5 miliard korun.