Nadějný lék na Alzheimerovu chorobu zklamal. Výrobce léků Biogen přišel o třetinu své hodnoty

Farmaceutický gigant Biogen a jeho japonský partner Eisei se tento týden zařadily po bok dalších firem, které se neúspěšně snažily vyvinout lék pro osoby s Alzheimerovou chorobou, která po světě postihuje asi 50 milionů lidí. Oznámení o ukončení slibných studií se vzápětí negativně promítlo na akciích obou firem. Tržní hodnota Biogenu se zmenšila o 18 miliard dolarů (zhruba 410 miliard korun).

Biogen a Eisai oznámily přerušení dvou studií v pokročilém stadiu, které byly zaměřené na hodnocení účinnosti a bezpečnosti léčiva označeného jako aducanumabu, které firmy stálo v posledních třech letech více než 830 milionů dolarů. Výsledky ukázaly, že je nepravděpodobné, že by léčivo pacientům pomohlo, uvedly společnosti. Díky výsledkům v raných fázích výzkumu se přitom k aducanumabu obecně upínala velká očekávání.

„Tato nešťastná zpráva potvrzuje složitost léčby Alzheimerovy choroby a potřebu dalšího rozvoje znalostí v oblasti neurovědy,“ řekl generální ředitel společnosti Biogen Michel Vounatsos.

Farmaceutické společnosti se při snaze najít lék, který by pomohl lidem s Alzheimerovu chorobu, zaměřují na takzvané amyloidy beta, což je protein, který se shromažďuje v mozku a u lidí s Alzheimerovou chorobou se shlukuje do takzvaných plaků.

Výrobci léků předpokládají, že pokud dokážou odstranit amyloidy beta, mohli by nemoc zastavit. Stále však není jasné, zda je tato bílkovinová složka skutečně příčinou Alzheimerovy choroby, nebo pouze neurologickým pozůstatkem již vzniklé škody.

Zacílení na amyloid beta je každopádně dlouhodobě považováno za nejlepší naději, jak se vypořádat s nemocí, ovšem pokusy opakovaně selhávají a vědci a výrobci léků čelí otázce, jestli není na čase najít jiný přístup.

Akciové ztráty

Ostatně zprávy o selhání způsobily Biogenu ztrátu třetiny jeho tržní hodnoty, více než 18 miliard dolarů. Akcie mu ve čtvrtek klesly o skoro třicet procent na 226,88 dolaru, čímž utrpěly nejhorší jednorázový pokles od roku 2005. V pátek následoval propad firmy Eisai, její akcie ztratily při obchodování v Japonsku 17 procent, což byl největší jednodenní propad od roku 1988.

Mluvčí společnosti Biogen David Caouette odmítl komentovat další směřování rozvoje společnosti. Mluvčí Eisai Libby Holmanová uvedla, že selhání nemá vliv na jejich plány týkající se dalších léků na Alzheimerovu chorobu, které vyvíjí a které nesou označení BAN2401 a elenbecestat.

Farmaceutické společnosti obecně už utopily miliardy dolarů v honbě za lékem, který by zpomalil rozvoj Alzheimerovy choroby. Když společnost Eli Lilly sdělila v roce 2016, že jejich projekt v pokročilém stadiu vývoje selhal, její generální ředitel přiblížil, že do té doby vynaložili na léčbu Alzheimerovy choroby tři miliardy dolarů. Další producenti pak čelili prudkým pohybům cen svých akcií, když jejich experimentální léčba nikam nevedla. Celkově tu bylo už zhruba dvě stě neúspěšných pokusů o nalezení řešení.