Alzheimerovou nemocí trpí v Česku přes 150 tisíc lidí. Za třicet let se může počet ztrojnásobit

Události: Alzheimerovou nemocí trpí v Česku přes 150 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Alzheimerovou chorobou trpí v Česku přes 150 tisíc lidí. Do roku 2050 by jich ale podle Světové zdravotnické organizace mohlo být až třikrát víc. Důležité pro následnou péči je odhalit nemoc v čas.

Alzheimerova choroba stojí za více než polovinou případů demence. V Česku Alzheimerovou nemocí trpí zhruba 153 tisíc lidí, za třicet let by jich mohlo být i přes 400 tisíc. 

Nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí, tedy myšlení, paměti a úsudku. Nejčastěji také bývá příčinou demence. Nemoc začíná pozvolna. Nejdříve se projevuje zhoršením krátkodobé paměti. Rychlost dalšího rozvoje choroby záleží na jedinci. Postupně ji doprovází problémy s vyjadřováním a rozhodováním, nakonec vede ke změně celé osobnosti. V posledním stadiu už se jedinec není schopný sám o sebe postarat.

Nemoc je důležité odhalit včas a na její příznaky včas reagovat. I proto, že v pečovatelských domech, kde se o tyto pacienty starají, stále ubývá volných míst. 

Nemocní se však své problémy před příbuznými často snaží utajit a odmítají vyšetření. „Padaly třeba věty typu: ty mě chceš dostat do blázince, ty asi pro někoho potřebuješ ten byt, to jsem se od tebe nenadála,“ uvedla dcera jedné z pacientek.

Postupně se ale stav její matky zhoršoval. „Ona šla na toaletu a já jsem zjistila, že chodí dokolečka po předsíni a neví, jak trefit zpátky do ložnice,“ řekla. Nakonec tak své matce našla místo v domě s pečovatelskou službou.

Alzheimera může odhalit „test hodin“. Jednat se ale může i o jinou nemoc

Potenciální problém je kromě rychlého screeningu možné odhalit také takzvaným testem hodin. Člověk stěžující si na paměť dostane za úkol nakreslit kruh o poloměru deseti centimetrů a do něj pak ciferník s ručičkami ukazujícími tři hodiny.

Výsledek se pak dělí do několika stupňů na základě chyb – od bezchybného provedení, lehké prostorové chyby v ciferníku (kdy jsou čísla například blíže středu, nebo naopak vně ciferníku) přes chyby v označení (například chybí minutová ručička) a chyby v rozmístění čísel (kdy už zaznamenání času není možné) až po naprostou neschopnost pokusit se úkol splnit.

Test hodin
Zdroj: ČT24

Žádný z těchto testů ale nepřinese jednoznačný výsledek, zda se jedná o Alzheimerovu chorobu, nebo jiné onemocnění způsobující demenci. Diagnózu musí určit odborník.

Problematika odhalení nemoci byla i jedním z témat kongresu praktiků, který se v uplynulých dnech konal v Praze. V Jihomoravském kraji už lékaři zahájili pilotní projekt testování u lidí starších šedesáti let. „Na deset takto testovaných pacientů vychází až tři, kde je nějaké podezření na demenci,“ uvedl Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů České republiky.