V Česku je stále víc volných míst než zájemců. O změně práce uvažuje téměř polovina lidí

V Česku je víc volných míst než zájemců. O změně práce uvažuje stále více lidí (zdroj: ČT24)

Už téměř rok je na českém trhu práce víc volných míst, než uchazečů. Ačkoliv poslední údaje ukazují, že míra nezaměstnanosti je v celé Unii nejnižší od roku 2000, Česko si drží prvenství. Lidé tak nyní častěji než dříve mění práci. Podle průzkumu personální agentury Manuvia o změně zaměstnání přemýšlí téměř polovina lidí.

Nejčastějším důvodem pro změnu práce v posledních měsících je nízká výplata, ale i to, že se na stávajícím místě lidé cítí přetěžovaní, nemají dostatek volného času anebo je prostě současná práce nebaví.

Přestože firmy plánují letos přidat zaměstnancům ve výrobě v průměru 6,2 procenta a u technicko-hospodářských profesí o 4,8 procenta, lidé z firem odcházejí. Například ze mzdového průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) vyplynulo, že jde o každého třetího zaměstnance.

V prvních osmi měsících loňského roku činila průměrná fluktuace na výrobních pozicích 11,4 procenta, u kancelářských profesí pak byla nižší – dosáhla 4,6 procenta.

Například Dana Hurtalová měnila v poslední době práci hned několikrát. Nakonec se ale těsně před Vánoci zase vrátila do té současné. „Docházela jsem do jiného zaměstnání, do automobilového průmyslu, protože jsem si myslela, že to bude lepší, ale lepší to není,“ vysvětlila zaměstnankyně Amazonu. Do skladu se Dana Hurtalová vrátila zejména kvůli kolektivu a taky benefitům.

Nejčastěji chtějí měnit práci lidé v Praze. Podobně jsou na tom na Karlovarsku a v Olomouckém kraji

Jak vyplývá z průzkumu agentury Manuvia, nejčastěji chtějí lidé měnit práci v Praze, na Karlovarsku a v Olomouckém kraji.  „U starších 26 let je v polovině případů motivací vyšší finanční ohodnocení. U těch mladších je to potom motivace v práci, to znamená, že chtějí, aby jejich práce dávala smysl,“ vysvětluje obchodní ředitel agentury Manuvia Michal Novotný.

Ve vývojářské firmě Etnetera se častému odcházení svých zaměstnanců snaží předejít. Zaměřují se hlavně na čerstvé absolventy. „Hodně dbáme na přirozenost a volnost. Když mám nějaký nápad, tak prostě mám možnost to realizovat, nejsem svázaný nějakými striktními pravidly, že to budu muset dělat právě takhle, protože tak je to zaběhnuté,“ vysvětluje ředitel společnosti Etnetera Petr Votoček.

Některé firmy už kvůli nedostatku zaměstnanců začínají nabízet třeba i méně tradiční benefity, jako je šestitýdenní dovolená nebo relaxační víkendy. Jak vyplynulo z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, rozšířené jsou i náborové odměny, které se pohybují mezi pěti až deseti tisíci korunami, věrnostní finanční prémie či 13. plat.