Z polského hovězího, ve kterém se našla salmonela, se do pokrmů zpracovalo přes sto kilogramů. Šlo i do škol

Události: Kontrola hovězího z Polska (zdroj: ČT24)

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin nebo se dále dohledává přibližně 133 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Přes 40 kilogramů putovalo na Slovensko. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Státní veterinární správa. Maso mělo podle veterinářů projít tepelnou úpravou, lidem by tak nemoc neměla hrozit. Kvůli výskytu nemoci ale od čtvrtka začali veterináři kontrolovat veškeré hovězí přivážené z Polska.

Zasažené hovězí dorazilo v Česku na pět míst. Do valašskomeziříčské společnosti MP Krásno přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem. Firma ho dál dodala i do škol nebo nemocnice.

„Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ uvedl zástupce mluvčího  veterinární správy Petr Majer.

Kontrola hovězího masa z Polska (zdroj: ČT24)

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. „Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není,“ řekl ve čtvrtek odpoledne ředitel školy Jan Košárek. 

Nemocnice, školky, bufety, hotely

Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy.

„Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Připraveno bylo 170 obědů pro zaměstnance i pacienty. „Pevně věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná, a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny,“ uvedl Havrlant.

Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Podle Karla Pilčíka, předsedy představenstva MP Krásno i předsedy představenstva Českého svazu zpracovatelů masa, však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná, výsledky podle něj budou v pátek. Pilčík řekl, že jde o pochybení, které se může stát, již dříve řešil šarže se závadným masem z jiných zemí. „Nepovažoval bych to za aféru. Listerie, salmonely jsou kolem nás všude a bohužel teď se objevily na mase z Polska. Kolem salmonely se dvakrát, třikrát za rok něco takového objeví. Samozřejmě je to neštěstí, pro spotřebitele špatná informace,“ doplnil.

Ve dvou jihomoravských podnicích lidé snědli téměř 22 kilogramů. V brněnské Jídelně Kocourek v Křenové ulici odebrali 170 kilogramů. „Ráno nám zástupce dodavatelské firmy volal, informoval nás, že je maso závadné, ať ho nepoužíváme. Což jsme učinili,“ uvedla Marie Kocourková Sypěnová z Jídelny Kocourek. Petr Bzduch z Pohořelic, který provozuje občerstvení Řeznická bašta, odebral 59 kilogramů a lidé snědli 12,4 kilogramu. 

Odběratelům maso dodal dovozce Frost Logistics ze středočeských Dolních Jirčan. Šlo o vakuově balené maso, které mělo datum spotřeby v březnu. Maso patřilo firmě Animalco ze skupiny Agrofert.

Vedle těchto tří podniků se maso dostalo také do distribučního centra Makra v Kozomíně a velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci. Maso pro Bikos zůstalo ve skladu a bude zlikvidováno. 

Do distribučního centra Makra v Kozomíně u Prahy přišlo zhruba 133 kilogramů masa. Společnost uvedla, že jej zachytila, maso ani produkty z něj neprodává. „Z toho celkového objemu jsme vyrobili 108 kilogramů polotovaru, který byl určený pro gastronomický provoz,“ uvedla. Polotovary pak podle ní společnost zachytila v distribučním centru a v prodejnách, maso se dostalo jen ke dvěma zákazníkům, se kterými se firma spojila telefonicky.

Závadné hovězí putovalo ještě na Slovensko do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Makro přestalo polské hovězí odebírat, Agrofert přerušil kontakt s dodavatelem

Někteří obchodníci už mění svůj postoj k polskému masu. Řetězec Makro přestal hovězí odebírat. Mluvčí Romana Nýdrle sdělila, že řetězec je schopen sehnat hovězí maso z alternativních zdrojů, výpadky dodávek by neměly nastat. Tesco čeká s komentářem k současnému dění na přesné znění mimořádných veterinárních opatření.

Spolupráci s polským dodavatelem přerušil i Agrofert. „Nevylučujeme ani úplné ukončení spolupráce, i když doposud šlo o bezproblémového obchodního partnera,“ dodal mluvčí Karel Hanzelka.

Dodavatelem masa se salmonelou byla polská firma Zaklad Przemyslu Miesnego Biernacki. Řetězec Lidl od tohoto výrobce maso neodebírá, ale má v nabídce jeho tatarský biftek. „Tatarský biftek nám dodává firma Biernacki. Jak píšeme, výrobek prochází pravidelnou kontrolou jak ze strany výrobce, tak i Lidlu. Mimořádné opatření budou muset všechny výrobky samozřejmě splnit,“ sdělila ČTK mluvčí řetězce Zuzana Holá. Z Polska má řetězec ještě uzeniny, kterých se mimořádné veterinární opatření netýká.

Mluvčí Kauflandu Renata Maierl uvedla, že kvalitního hovězího masa od svých dodavatelů má dostatečné množství, výpadek masa na filiálkách ani jeho zdražení neočekává. Na dotaz, zda řetězec přestane odebírat hovězí maso z Polska, neodpověděla. 

Všechno hovězí z Polska musí být pod kontrolou

Veterináři odebrali vzorky masa minulý týden a ve středu obdrželi výsledky. Od čtvrtka musí být veškeré hovězí dovezené z Polska zkontrolované v certifikované laboratoři, jinak nebude smět na trh. Na vlastní náklady musí kontrolu udělat obchodník. Policie se již od středy zaměřila na kontrolu nákladních aut. Pokud budou mít podezření na problematické zboží, vyrozumí krajské veterináře.

„Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na český trh dostane zdravotně závadné maso z této země,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Události, komentáře: Polské maso (zdroj: ČT24)

„My nad tím budeme provádět dozor, to znamená, že budeme kontrolovat dodržování mimořádných veterinárních opatření. Pokud by je porušili, tak jim hrozí sankce až do dvou milionů korun,“ upozornil Zbyněk Semerád.

„Uvidíme, jaké budou výsledky, Jsou to mimořádná opatření, která mohou trvat dlouhou dobu, uvidíme, jak na to Polsko zareaguje. Nejsem schopen říct, jestli budou trvat 14 dnů, měsíc nebo déle,“ doplnil.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena a polské úřady vylučovaly nebezpečí pro člověka.

Do Česka bylo v případě těchto chybujících jatek vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí „posedlé“.