Indický ekonomický summit je plný kontrastů. Z jedné strany nablýskané konferenční centrum, z druhé běžný život

Ostrý kontrast mezi nablýskaným konferenčním centrem Mahátma Mandir a nejbližším okolím za jeho branami nabízí návštěvníkům v pátek zahájené investiční fórum Vibrant Gujarat Summit v indickém státu Gudžarát. Delegace vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO), podnikatelé i výprava českých novinářů mohli cestou kromě všudypřítomných rikš a tuk tuků vidět i desítky volně se potulujících psů, polehávající krávy a lidi žijící na ulici a v improvizovaných chatrčích u hlavního silničního tahu.

Česká výprava se ubytovala ve čtvrtek vpodvečer v Ahmadábádu, který je faktickým centrem Gudžarátu a leží zhruba 30 kilometrů od administrativního hlavního města oblasti Gándhínagaru, kde se koná ekonomické fórum. Dva vládní speciály s politickou i podnikatelskou výpravou se dočkaly přívětivého přivítání, někteří členové delegace ale současně zmiňují, že dostali doporučení zbytečně neopouštět hotel a vyhnout se některým potravinám.

V Ahmadábádu a okolí je prakticky všudypřítomná tvář indického premiéra Naréndry Módího, cestou do Gándhínagaru ji mohli návštěvníci summitu vidět na desítkách billboardů. Většina z nich propaguje začínající třídenní ekonomické fórum, na některých jsou k vidění i hlavní ministr Gudžarátu Vidžaj Rupání či hosté summitu, nejčastěji uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev.

Vládnoucí Indická lidová strana (BJP) premiéra Módího navíc zahájila 12. ledna kampaň před volbami poslanců dolní komory federálního parlamentu, které se musí uskutečnit do května letošního roku. Podle průzkumů veřejného mínění je sice Módího koalice stále favoritem hlasování, jeho kdysi neochvějné postavení ale utrpělo těžkou ránu, když BJP v prosinci prohrála volby do místních parlamentů ve třech klíčových státech Indie.

Indický premiér Naréndra Módí při zahájení investičního fóra Vibrant Gujarat Summit
Zdroj: Amit Dave/Reuters

Chaotický dopravní ruch, ve kterém jsou v podstatě početně vyrovnaná auta a motorky, s sebou nese také znatelně znečištěný vzduch. Většina motocyklistů se před zplodinami brání šátky a rouškami přes obličej. Jízdu doprovází také v podstatě nepřetržité troubení. Prakticky pár desítek metrů od dějiště summitu pak kolony projížděly okolo jednoduchých chatrčí a jejich obyvatel.

Módí chce ze svého rodného Gudžarátu i prostřednictvím summitu udělat do roku 2030 nejrozvinutější část Indie schopnou lákat globální investory a přiblížit se světu. Soudě podle prostředí v Ahmadábádu se však bude přinejmenším v oblasti kvality života jednat ještě o dlouhou a složitou cestu.

Rodák z pořadatelského Gudžarátu Módí se v pátek s Babišem setkal kromě summitu, kde premiér v úvodním projevu zmínil, že chce posunout vzájemné vztahy s Indií na úroveň strategického partnerství, i u slavnostního oběda. A absolvují spolu také večeři, kde budou přítomni i další indičtí členové vlády a hlavní ministr Gudžarátu Vidžaj Rupání. Babiš je třetím českým premiérem, který přijel do Indie, před ním v zemi byli Miloš Zeman (2001) a Jiří Paroubek (2006).

České firmy dováží do Indie hlavně automobily, strojní zařízení, energetická zařízení, turbíny, nábytek a chemické látky. Na druhé straně Indie vyváží do Česka kromě železa, oceli a oděvů také náhradní díly pro automobily, díly traktorů, elektrická zařízení, léčiva či chemické výrobky.

Babiš by se měl v sobotu také zúčastnit v indickém městě Púna otevření nového závodu české Technicoat z Plané u Českých Budějovic. Ta v první fázi investovala do továrny asi dva miliony eur (51 milionů korun) a zatím zaměstná do 20 lidí. Firma chce být blízko zákazníkům vyrábějícím zařízení pro ropný těžební průmysl, uvedl její majitel Martin Kortus.

České firmy budou mít v Indii také vlastní průmyslový park

V jihoindickém Bengalúru pak do roku 2020 vznikne průmyslový park pro české firmy. Na ploše, která velikostí odpovídá zhruba Václavskému náměstí, mají firmy vyrábět a montovat výrobky přímo pro indický trh, vysvětlil loni v červnu předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Komerční developerský projekt má podporu indické i české vlády. „Park bude vznikat etapově a může se rozšířit až na šest hektarů. Počítá se s tím, že si firmy minimálně pronajmou 10 tisíc metrů čtverečních,“ uvedl v červnu pro server iHNed Havlíček.