Babiš navštívil ekonomické fórum v Gudžarátu, chce posunout vztahy s Indií na strategickou úroveň

Premiér Andrej Babiš se v Indii u příležitosti účasti na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Summit sešel na bilaterálním jednání se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. V úvodu summitu v projevu zmínil, že chce posunout vzájemné vztahy na úroveň strategického partnerství. Strategický dialog vede Česko z mimoevropských zemí například se Spojenými státy, Čínou či Izraelem.

Cílem Babišovy cesty do Indie je podle úřadu vlády podpora obchodně-ekonomické spolupráce, předsedové vlád tak měli hovořit například o spolupráci malých a středních podniků, ale i vztazích Evropské unie a Indie. Babiš má před návratem do Prahy v plánu i sobotní schůzku s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindem v Dillí.

Babiš se dostal k řečnickému pultíku po zhruba třech hodinách od začátku slavnostního zahájení ekonomického fóra. „Přijel jsem sem s cílem posílit bilaterální vztahy mezi Českem a Indií a osobně přispět k tomu, aby se posunuly na úroveň strategického partnerství,“ uvedl. Obě země podle něj mají významné vazby nejen mezi jednotlivými lidmi, ale i v obchodu, oblasti investic, energetiky či vědy.

Český premiér v projevu zdůraznil, že Česko i Indie podporují mnohostranná mezinárodní jednání a staví se proti protekcionismu. „Musím ocenit, co Indie v posledních několika letech dokázala, jak otevřela svůj trh,“ uvedl Babiš s tím, že čísla mluví sama za sebe. Připomněl, že do Indie s sebou přivezl 58 zástupců ze 42 firem. „Myslím, že to přesvědčivě vypovídá o našich úmyslech,“ uvedl.

Česko je jednou z 15 partnerských zemí letošního devátého ročníku summitu, který Gudžarát pořádá každé dva roky. Summit se koná v komplexu Mahátma Mandir v Gándhínagaru. Město s necelými 300 tisíci obyvateli pojmenované po gudžarátském rodákovi Mahátmovi Gándhím se nachází nedaleko Ahmadábádu, který je s 5,5 miliony obyvatel největším městem v Gudžarátu.

Gudžarát chce být do roku 2030 nejrozvinutější částí Indie

Rodák z pořadatelského Gudžarátu Módí se v pátek s Babišem setkal i u slavnostního oběda a absolvují spolu také večeři, kde budou přítomni i další indičtí členové vlády a hlavní ministr Gudžarátu Vidžaj Rupání. Babiš je třetím českým premiérem, který přijel do Indie, před ním v zemi byli Miloš Zeman (2001) a Jiří Paroubek (2006).

Na letošní ročník summitu se podle organizátorů přihlásilo téměř 37 tisíc delegátů a skoro 27 tisíc firem. Summit si dává za cíl, aby Gudžarát byl do roku 2030 nejrozvinutější částí Indie, a také přilákat do Indie globální investory a vzdělané lidi. Podle organizátorů má umožnit setkávání podnikatelů z celého světa. Babiš vystoupí na českém semináři, který nese název „ČR – perspektivní technologický partner Indie na cestě ke společné sdílené prosperitě“.

 Babiš bude také u oficiálního otevření českého výstavního stánku, zahájení podnikatelského semináře a povede jednání s představiteli státních investičních fondů, penzijních fondů a institucionálními investory, uvedl Úřad vlády.

Investiční fórum Vibrant Gujarat Summit, kterého se účastní i premiér Andrej Babiš
Zdroj: Radek Jozífek/ČTK

I podklady pro cestu do Indie určené vládě uváděly, že by u příležitosti jednání premiérů mohla být uzavřena dohoda o strategickém partnerství ČR a Indie. Zájem o tuto formu spolupráce vyjádřil při návštěvě Prahy loni v září Kóvind. „Indie je jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů ČR v Asii, kterou na jedné straně vnímáme jako tradičního partnera, na straně druhé jako partnera vysoce perspektivního,“ zdůvodňoval úmysl materiál.

Indie patří k nejdůležitějším obchodním partnerům Česka v Asii. Vzájemný obchod je v posledních letech poměrně vyrovnaný, český vývoz mírně zaostává za dovozem. Export českých firem do Indie činil v roce 2017 15,5 miliardy korun, opačným směrem mířilo zboží za 18,5 miliardy korun.

České firmy dováží do Indie hlavně automobily, strojní zařízení, energetická zařízení, turbíny, nábytek a chemické látky. Na druhé straně Indie vyváží do Česka kromě železa, oceli a oděvů také náhradní díly pro automobily, díly traktorů, elektrická zařízení, léčiva či chemické výrobky.

Babiš by se měl v sobotu také zúčastnit v indickém městě Púna otevření nového závodu české Technicoat z Plané u Českých Budějovic. Ta v první fázi investovala do továrny asi dva miliony eur (51 milionů korun) a zatím zaměstná do 20 lidí. Firma chce být blízko zákazníkům, vyrábějícím zařízení pro ropný těžební průmysl, uvedl její majitel Martin Kortus.

Premiér se spolu se svým doprovodem přesunul na závěrečnou část týdenní cesty po Asii do Indie z Thajska. Jedním z výsledků tamní návštěvy je i to, že by do letošních Vánoc mohl mezi Prahou a Bangkokem létat přímý spoj.