Podle kyberúřadu lze zohlednit rizika firem Huawei a ZTE v zakázkách

Při obměně komunikačních technologií kvůli rizikům plynoucím z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE mohou úřady při výběrových řízeních zohlednit výběr už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to z metodiky, kterou zveřejnil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Upozorňuje nicméně, že rozhodovat o postupu zadavatele bude nadále Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten uvedl, že se k záležitosti vyjádří, až metodiku kyberúřadu prostuduje.

Hospodářskou soutěž v tomto případě lze omezit již při stanovení zadávacích podmínek a nejde tím o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádí dokument. Na nejasnosti ohledně zadávání zakázek poukazoval premiér Andej Babiš (ANO) v prosinci, když NÚKIB zveřejnil varování před používáním daných technologií.

V případě, že oprávněná autorita vydává varování, které může v konkrétních případech vést k omezení hospodářské soutěže, nemůže být dodržení tohoto omezení při tvorbě zadávacích podmínek považováno za vytváření bezdůvodné překážky hospodářské soutěže, uvádí dokument. Sedmnáctistránková metodika zahrnuje návrhy postupu i v případech, kdy už veřejná zakázka byla vyhlášena, a to pro všechny fáze výběru.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) uložil v pondělí správcům kritické infrastruktury analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. V tom jim má pomoci právě Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který v prosinci varoval před výrobky těchto firem.

Úřad později ale upřesnil, že lidé, kteří používají telefon či router zmíněných značek, nečelí žádnému zvláštnímu riziku. Jeho varování bylo určeno zejména vybraným subjektům, které provozují informační systémy důležité pro chod státu.

Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych: Vláda se rozhodla správně (zdroj: ČT24)

Výzva se týká i soukromého sektoru

Ministři o tomto bodu jednali v utajeném režimu, výzva, která z něj vzešla, se podle Babiše týká jak státního, tak soukromého sektoru – celkem 160 úřadů a podniků. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií.

Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil v ČT řekl, že je s usnesením vlády velice spokojený. Dodal, že varování jeho úřadu nemá vést k bezprostřednímu zákazu technologií firmy Huawei, ale poukazuje na nutnost je prověřit z bezpečnostního hlediska podle metodiky NÚKIB. Tu úřad zveřejnil právě v úterý. Riziko u stávajících systémů podle něj není vysoké. „Nám jde především o systémy, které se teprve budou budovat,“ řekl Navrátil.

Úřady mají podle metodiky nyní prověřit, jestli zařízení využívají v rámci informačních systémů, pak zohlednit nové hrozby, před kterými NÚKIB varoval. V případě, že riziko překročí stanovenou mez, musí instituce zavést patřičná opatření, například postupně nahradit dané technologie a vyloučit je z výběrových řízení. V opačném případě lze technologie nadále využívat.

Analýzu a řízení rizik je podle metodiky nutné provést také při výběru dodavatele a výsledná opatření promítnout do smluv. Za dodavatele se nepovažují jen Huawei a ZTE, ale také všechny společnosti, jež technologie zmíněných firem přeprodávají či dodávají produkty, jejichž součástí jsou prostředky Huawei a ZTE. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle kybernetických expertů hrozí při užívání daných technologií na úrovni uživatelů zaznamenávání hovorů, kontrola dat, lokalizace uživatelů. Na úrovni sítí přístup k veškerým datům, kontrola nad nimi, u koncových zařízení i podvržení identity.

Varování NÚKIB se může dotknout dodávání technologií na stavbu sítí nových generací, upozornil v úterý Deník N. Na konci ledna se s představiteli NÚKIB sejdou zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). „Tématem jsou poslední aktivity NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti ve vztahu k připravované aukci v pásmu 700 MHz,“ řekl listu mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí tohoto roku. Vodafone loni otestoval 5G síť právě s technologiemi Huawei, skupina PPF, která vlastní operátora O2, loni s Huawei podepsala memorandum o porozumění. Kdyby se Česko rozhodlo zabránit Huawei dodávat technologie pro budování sítí 5G, zařadilo by se k zemím jako Nový Zéland, Austrálie či Spojené státy, uvádí Deník N.

Ministr zahraničí se sejde s čínskou stranou ve čtvrtek

Prosincové varování NÚKIB následně také vedlo k setkání premiéra Babiše s čínským velvyslancem. Ten později informoval o této schůzce na facebookové strance ambasády.   Velvyslanec Čang Ťien-min mimo jiné uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem.

Premiér poté v prosinci i v lednu toto vyjádření označil za lež a nesmysl. Ve čtvrtek se kvůli této kauze sejde s čínským velvyslancem český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).