Dálniční známky, stavební spoření, poslední vánoční balíky. Do kdy ještě máte čas?

Události: Kdy co stihnout, od balíků po řidičáky (zdroj: ČT24)

S blížícími se vánočními svátky a přelomem roku se krátí i počet dnů, kdy je možné poslat důležitou platbu, odeslat balík, pořídit si rezervaci na cestu či si třeba vyměnit některý průkaz.

Včasné poslání peněz je důležité například u stavebního spoření, které v Česku využívá přes čtyři miliony lidí. Aby nepřišli o státní podporu (až dva tisíce korun), měli by mít za celý rok uspořeno nejméně 20 tisíc korun – případně by měli tuto částku na poslední chvíli dorovnat. „Pokud chtějí peníze posílat převodem z účtu, ideálně by to datum splatnosti mělo být 28. prosince. Pokud chtějí lidé vložit peníze v hotovosti, určitě mohou, a to na pobočkách bank anebo na centrálách stavebních spořitelen. Ty můžou vkládat až do 31. prosince,“ uvedla mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Lenka Molnárová. 

Platební příkazy. Například banky budou mít otevřeno podle standardní otevírací doby až do 23. prosince. Některé pobočky – převážně ty v obchodních centrech – budou svým klientům k dispozici i na Štědrý den.

„Pokud jde o posílání peněz z banky do stejné banky, tak stačí tuto operaci provést elektronicky do 23 hodin 31. prosince. Pokud jde o platbu z banky do jiné banky, doporučujeme tuto transakci provést do 12 hodin 31. prosince,“ informoval mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. A pokud by někdo potřeboval poslat platbu do zahraničí, banky doporučují udělat to nejpozději 28. prosince. 

  • Otevírací doba v obchodech nad 200 m2 
  • 24. prosinec                            otevřeno do 12:00
    25. prosinec                                     zavřeno
    26. prosinec                                     zavřeno
    31. prosinec                                   otevřeno (většinou se ale                                                                                                                                  zavírá dříve než obvykle)
    1. ledna                                              zavřeno

Úterý 18. prosince je poslední den pro garantované odeslání dárku. Při pozdějším podání přepravci včetně České pošty negarantují dodání do Štědrého dne, vyplývá to z vyjádření firem pro ČTK. Stejně jako dopravci i Asociace pro elektronickou komerci zákazníkům doporučuje neotálet a zboží objednat do zmíněného termínu. „I poté však stále mohou bez problémů využít osobní vyzvednutí přímo u obchodníka,“ podotkl výkonný ředitel Jan Vetyška.

„Pokud zákazník nechce využít například Českou poštu, může si vybrat z řady jiných možností doručení včetně naší vlastní dopravy, více než 1800 partnerských výdejních míst či si zboží vyzvednout přímo na našich pobočkách, a to klidně i 23. prosince,“ uvedl ředitel marketingového oddělení Alza.cz Jan Sadílek.

Podobně Kasa.cz uvádí, že posledním dnem objednání je v případě doručení přes Českou poštu 18. prosinec a u Top Trans 19. prosinec. „Dárky na Kasa.cz můžete vyzvednout na více než 120 KasaPOINTech i na Štědrý den,“ podotkla manažerka komunikace Kasa.cz Andrea Jankovcová. U internetové drogerie Ageo.cz bude značkový kurýr v Praze doručovat ještě v neděli 23. prosince do 21 hodin, osobní odběr ve výdejním místě v Praze 1 bude možný do pátku do 18 hodin. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Víc než sto tisíc lidí, kterým letos vyprší platnost řidičských průkazů, si ještě nezažádalo o nové. Velká část  se týká řidičů věkové kategorie nad 61 let. „Ti, co si svoje řidičáky budou chtít vyměnit, na to mají čas do konce roku,“ řekl mluvčí Ministerstva dopravy ČR Zdeněk Neusar. A připomněl i letošní novinku: lidé kvůli tomu nemusí chodit na úřad v místě bydliště. Od července lze již o výměnu požádat na jakémkoli úřadě.

Před svátečním náporem varují dopravci. Před Vánocemi se rychle plní rezervacemi například vlaky. České dráhy tak o svátečním prodlouženém víkendu nabídnou navíc přes 10 tisíc míst. I přesto už jsou ale některé spoje vyprodané. Hlavně ty na severní Moravu anebo na Slovensko. „Určitě bych doporučil všem, aby neodkládali pořízení rezervace na cestu na poslední chvíli, ale rezervovali si místo co nejdříve. A to nejen na nejfrekventovanější linky například z Prahy na severní Moravu nebo Slovensko, ale i jinam. Třeba do Chebu nebo do Českých Budějovic,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Naopak spěchat zatím nemusí řidiči s pořízením dálniční známky. Ta letošní platí až do konce ledna příštího roku. Naopak ta na rok 2019 je platná už od začátku letošního prosince. Řidiči ji mohou koupit na čerpacích stanicích, na poště anebo třeba na pobočkách Ústředního automotoklubu.