Začíná platit roční dálniční známka 2019. Cena zůstala na patnácti stovkách

Od 1. prosince začíná platit roční dálniční známka (kupon) 2019. Její cena zůstala na 1500 korunách. Motoristé ji mohou používat až do konce ledna 2020. Určena je pro auta do 3,5 tuny, ta těžší podléhají elektronickému mýtu.

Motoristé si budou moci za stejnou částku jako v minulých letech koupit i měsíční (440 korun) či desetidenní (310 korun) dálniční známku. Stejně jako u roční se jejich ceny od roku 2012 nemění. Měsíční a desetidenní kupony 2019 jsou platné od 1. ledna 2019.

Dálniční kupony emise 2019 mají inovovaný design a jsou opatřeny řadou ochranných prvků proti padělání, uvedl Státní fond dopravní infrastruktury ve své zprávě. Dodal, že lidé by se měli vyhýbat nákupům mimo oficiální prodejní místa a za jinou cenu, než je oficiálně uváděna.

Distribuci kuponů zajišťuje společnost dodavatelů, kterou tvoří Autoklub Bohemia Assistance, Česká pošta a MTX. Prodejní místa jsou označena speciální nálepkou a zároveň jsou vybavena ceníkem a tříjazyčným informačním letákem. Jsou to především čerpací stanice, směnárny na hraničních přechodech, pošty, provozovny smluvních partnerů České pošty či cestovní kanceláře. Ke koupi lze využít i internetový prodej.

Česká pošta na svých stránkách také uvádí, v jakých případech je možné vyměnit kupony či jak postupovat, pokud je kupon vadný.

  • Roční
  • Platnost kuponu je od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2020, tedy čtrnáct měsíců. Cena je 1500 korun. Je určen pro vozidla do 3,5 tuny. Jen pro připomenutí, platnost ročního kuponu 2018 končí koncem ledna 2019. 
  • Měsíční
  • Platnost kuponu začíná dnem vyznačeným na kuponu a končí uplynutím dne bezprostředně následujícího měsíce, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kuponu. Není-li takový den v příslušném následujícím kalendářním měsíci, připadne konec platnosti na jeho poslední den. Cena je 440 korun. Je určen pro vozidla do 3,5 tuny. 
  • Desetidenní
  • Platnost kuponu začíná dnem vyznačeným na kuponu a končí uplynutím desátého kalendářního dne. Cena je 310 korun. Je určen pro vozidla do 3,5 tuny.
  • Měsíční a desetidenní kupony jsou platné od 1. ledna 2019.
  • Zdroj: Česká pošta

Fond upozornil, že i v příštím roce budou policisté a celníci ověřovat pravost vylepených kuponů na vozidlech a jejich kontrolních ústřižků.

„Pokud motorista vylepí na vozidle padělaný kupon, dopouští se přestupku a vystavuje se riziku uložení pokuty za užívání zpoplatněných pozemních komunikací bez řádně uhrazeného časového poplatku ve výši až pět tisíc v blokovém řízení, nebo až sto tisíc korun ve správním řízení. Zároveň se vystavuje riziku možného trestního stíhání za spolupodílnictví na šíření padělaných kuponů,“ připomíná se ve zprávě fondu.

Fond zároveň uvádí zpoplatněné dálniční úseky i případy, kdy platí osvobození od zpoplatnění.

Jak a kam nalepit

Dálniční známka musí být vylepena vždy na vnitřní straně čelního okna v rohu spolujezdce tak, aby nijak neomezovala řidiče ve výhledu z vozidla a zároveň byla dobře viditelná. Je dobré také včas odstranit již neplatnou známku, za její ponechání na skle totiž hrozí pokuta až 1000 korun.

Na oba díly dálniční známky je nutné vypsat registrační značku vozidla. Druhý díl známky je nutné uschovat pro případ policejní kontroly. Bez správného vyplnění SPZ je známka neplatná. Číslo na obou dílech nesmí být napsáno obyčejnou tužkou anebo takovým typem barvy, kterou je možné smazat, vygumovat apod. Předepsáno je přímo propisovací pero, dodává stránka Dalnicniznamka.info.

Skončí papírové kupony v roce 2020?

V připomínkovém řízení je nyní návrh zákona o pozemních komunikacích, podle něhož by dosavadní papírové kupony měly skončit v roce 2020. Návrh počítá s tím, že zavedení elektronických dálničních známek zvýší příjmy z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně a zároveň sníží provozní náklady až o 120 milionů korun ročně. Loni stát vybral na dálničních známkách přes 5,4 miliardy korun. Součástí návrhu je zvýhodnění vozidel na alternativní pohon či jejich osvobození od poplatků.

Návrh zákona zároveň počítá se zvýšením maximálního limitu poplatku za roční známku. V současnosti zákon dovoluje nejvyšší možnou cenu 1500 korun, což však podle dokumentu neumožňuje reagovat na aktuální náklady spojené s dopravou a výstavbou dálnic. Nově by se tak cena mohla zvýšit až na 2000 korun. Neznamená to však, že se ceny automaticky zvýší, o stanovení sazeb totiž rozhoduje vláda.