Špatný den pro americké akcie. Na prudkém oslabení se podílel Apple

Americké akcie prudce oslabily v čele s technologickými a finančními podniky. Na poklesu se velkou měrou podílely technologická společnost Apple a banka Goldman Sachs. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,32 procenta, tedy více než šest set bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesl dokonce o 2,78 procenta.

Akcie Applu zamířily dolů poté, co firmy Lumentum Holdings a Japan Display zhoršily své výhledy. Oba podniky dodávají firmě Apple součástky pro její telefony iPhone. Společnost Lumentum uvedla, že ji jeden z hlavních zákazníků požádal o snížení dodávek. Neupřesnila nicméně, zda je tímto zákazníkem právě Apple.

Akcie Applu se však propadly o zhruba pět procent. „Apple ukazuje směr,“ uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab. „Vždy, když se zdá, že má Apple z jakéhokoli důvodu potíže, panuje pocit, že to bude mít dopad také na další technologické podniky,“ dodal.

Výrazný pokles nicméně zaznamenaly i akcie banky Goldman Sachs. Zasáhla je zpráva agentury Bloomberg, podle níž hodlá malajsijská vláda požadovat zpět veškeré poplatky, které firmě zaplatila za zajištění transakcí souvisejících s problémovým státním fondem 1MDB.

Prudce dolů zamířily také akcie průmyslového konglomerátu General Electric (GE). Generální ředitel podniku Larry Culp uvedl, že GE se potýká s nadměrným zadlužením a že kvůli jeho snížení musí urychleně prodat některá aktiva.