Státní finance skončí vyrovnaně, očekává Schillerová. Opozice by chtěla rezervu pro čas krize

Hospodaření státu by mohlo letos skončit vyrovnaně. Dosavadní vývoj tomu nasvědčuje, je přesvědčena ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO). Pokud by se to vládě podařilo, bylo by to teprve popáté v historii samostatného Česka, kdy by rozpočet nevykázal schodek.

Za prvních devět měsíců hospodařila vláda s přebytkem téměř 17 miliard korun. Všeobecně se však předpokládá, že výslednou bilanci zhorší do konce roku několik faktorů. 

Za prvé to, že kabinet v rozpočtu (na letošní rok je schválen s deficitem 50 miliard korun) nepočítal se slevami na jízdné pro děti, studenty a důchodce. A za druhé fakt, že závěrem roku se tradičně více utrácí. 

Výsledek rozpočtu za prvních devět měsíců
Zdroj: MF ČR

Například na investice do staveb silnic a dálnic. Je to vidět i kolem Znojma. Právě ve středu zde stavaři pokládali nový asfalt na druhé části obchvatu města. „Znojmo je zatíženo tranzitní dopravou, a to hlavně kamionovou. Právě jedině obchvat dokáže odvést desetitisíce aut z centra města,“ zmínila mluvčí Městského úřadu Znojmo Zuzana Pastrňáková.

Také v Otrokovicích na Zlínsku čekají roky na obchvat. Pracovat se začalo v těchto dnech. Na přípravy a stavbu tříkilometrového úseku půjde jen letos ze státního rozpočtu 179 milionů korun.

Náklady státu na stavby silnic, dálnic, železnic a na další investice vzrostly oproti loňsku ze všech výdajů nejvíc. Téměř o 20 miliard. 

Rozpočet investice
Zdroj: ČT24

Peníze letos vláda investuje také do opravy svého sídla, Strakovy akademie. Právě teď tam stavebníci opravují fasádu, střechu i některé vnitřní prostory. Celkem hodlá kabinet za rekonstrukci své budovy zaplatit skoro 300 milionů.

Ministersterstvo financí se musí vypořádat i s tím, že například výdaje na důchody letos stouply o více než 13 miliard korun. 

Alena Schillerová ale spoléhá na růst výběru daní a pojistného. „Meziročně jsme vybrali v podstatně něco kolem 100 miliard navíc,“ konstatovala. „Už dnes vidíme, že směřujeme k vyrovnanému rozpočtu,“ dodala. Zároveń odhadla, že bude velmi mírný plus. 

„Ukazuje se, že nám šlape ekonomika a daří se vybírat daně. Jakkoli tento rozpočet je ještě dílem minulé koaliční vlády, v jejímž čele stála sociální demokracie,“ komentoval vývoj Jan Hamáček, vicepremiér a předseda sociálních demokratů.

Opozice: vláda promarnila velmi dobré časy

Opozice vidí vývoj odlišně. Podle ní se kabinetu nedaří vytvářet rezervy na dobu případné krize.

„Bohužel ty velmi dobré časy, kdy zcela mimořádně se dařilo i příjmům státního rozpočtu, vláda promarnila,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Kritický byl i předseda SPD Tomio Okamura. „V tomto období se měly splácet dluhy a vytvářet finanční polštáře pro období, kdy ekonomika půjde klesat.“

Rovněž předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský zmínil, že „v této době by se měla vytvářet rezerva pro časy, které vždycky nebudou tak příznivé, jako jsou tyto“. 

Komunisté hospodaření vlády nekritizují. „Je to ten růst mezd, který jsme zaznamenali. To znamená, že se zvýšily příjmy z vyšších mezd, než se plánovalo,“ řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Naposledy skončilo hospodaření státu v plusu v roce 2016. Tehdy pomohly hlavně evropské peníze.

Vývoj rozpočtu
Zdroj: ČT24