Přebytek státního rozpočtu narostl v září na téměř 17 miliard

Přebytek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 16,8 miliardy korun ze srpnových 14,8 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Jde o podobný výsledek jako v loňském roce, kdy přebytek činil 17,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Po očištění o peníze z EU by rozpočet ke konci září skončil se schodkem 5,2 miliardy korun, ve stejném období loni by rozpočet vykázal přebytek 0,9 miliardy korun.

„Rozpočet zůstává v přebytku jen díky evropským penězům a slabším investicím,“ podotkl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci září stouply meziročně o 84,1 miliardy na 1024,2 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 84,7 miliardy na 1007,4 miliardy korun. Daňové příjmy rozpočtu včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply o 59,4 miliardy na 905,7 miliardy korun.

Výsledek rozpočtu za prvních devět měsíců
Zdroj: MF ČR

„Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce dochází k výraznému růstu zaměstnanosti a mezd. Díky tomu vzrostl výběr pojistného na sociální zabezpečení o 10,3 procenta. Část dodatečných příjmů českých domácností je utráceno v tuzemské ekonomice, což navyšuje výběr daně z přidané hodnoty,“ řekl hlavní ekonom BHS Securities Štěpán Křeček. 

Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty meziročně stouply o 4,2 procenta na 198,3 miliardy korun. Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 1,7 miliardy na 115,4 miliardy korun.

Největší objem výdajů rozpočtu je určený na sociální dávky. Ke konci září na ně stát vydal 414,9 miliardy korun, meziročně o 18,3 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 557,9 miliardy korun.

„Investice zůstávají za očekáváním a ke konci září se podařilo vyčerpat jen 65,8 procenta alokace na letošní rok. V posledních měsících však dochází k urychlení investiční aktivity státu,“ dodal Křeček.

Rozpočet by měl skončit nad plánem

Loni skončilo hospodaření státu šest miliard v minusu. „V letošním roce dle našeho odhadu skončí v mírném deficitu kolem 15 miliard korun,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Rozpočet na tento rok byl schválen se schodkem ve výši 50 miliard.

Ekonom Komerční banky Jakub Matějů také očekává, že schodek bude o něco nižší, než předpokládá ministerstvo financí. „Později se rozjely některé investiční výdaje, a státu se daří oproti očekávání vybírat více na DPH. Vláda také odsunula zvýšení platů učitelů o 15 procent z letošního září na počátek příštího roku,“ vysvětlil.

Seidler: V tuto chvíli se domnívám, že deficit může být nepatrný (zdroj: ČT24)

„Některé z výdajů jsou nadměrné a při nadcházejícím cyklickém útlumu ekonomiky zatíží veřejné finance více, než je zdrávo,“ upozornil Kovanda. „Například výdaje na platy hrazené ze státního rozpočtu letos v září meziročně rostly o bezmála deset miliard korun, neboli takřka o 13 procent. Platový růst ve veřejné sféře je tak nadále jeden z nejrychlejších v EU,“ doplnil.