V době rekordně nízké nezaměstnanosti jsou invalidní důchodci i senioři vítanou pracovní silou

Události: Firmy mají zájem o seniory i invalidní důchodce (zdroj: ČT24)

V Česku žije téměř 2,5 milionu seniorů. Důchodci tak tvoří přibližně 18 procent populace a jejich počet každoročně stoupá. Pro firmy se v době rekordně nízké nezaměstnanosti stávají vítaným zdrojem pracovní síly. Stejně jako invalidní důchodci, kterých je dalších 420 tisíc.

Jedním z nich je i Helena Králová, která se vyučila kuchařkou, pracovala také jako barmanka a nyní dělá recepční v centru Prahy. „Já nevydržím doma. Byla jsem doma rok a půl, bylo to pro mě utrpení,“ vysvětluje. 

Paní Helena je po operaci v invalidním důchodu, proto pracuje jen 80 hodin měsíčně. Zkrácený pracovní úvazek si našla před dvěma lety. Ve stejné firmě pracuje dalších 350 invalidních důchodců.  

Společnost navíc ve velkém nabírá i seniory: Teď jich zaměstnává zhruba 800, což tvoří zhruba 16 procent všech zaměstnanců. Před pěti lety to bylo jen devět procent. V celém Česku se za posledních 20 let počet pracujících seniorů zvýšil o zhruba 200 tisíc.

Víc seniorů a lidí se sníženou pracovní schopností chodí poslední dva roky i do pracovní agentury Adecco. „Myslím si, že je to vítaná posila, hlavně v tomto období, kdy je nedostatek pracovní síly. Jsou to zaměstnanci, kteří mají pracovní návyky, zkušenosti a jsou velmi pozitivně vnímáni,“ míní ředitel společnosti Ondřej Wysoglad.

Firmy svým zaměstnancům přizpůsobují i pracovní podmínky. „Máme zvýhodnění u našeho lékaře, zvláštní lékařskou péči. Osobně jsem měl zkušenost se zaměstnancem, který měl cukrovku, takže jsme museli upravit přestávky, měl je každou hodinu,“ přibližuje personalista ve společnosti M2C Jakub Sochorec.