Senzory v půdě, drony i snímky z družic. Živitelka prezentuje zemědělství budoucnosti

Mezinárodní agrosalon tradičně pořádaný v Českých Budějovicích na pětačtyřicátém ročníku vedle expozice „100 let českého zemědělství“ připravil i nejnovější technologické vymoženosti. V posledních letech je patrná stále častější orientace na techniku s využitím wi-fi připojení, které se dostává i mezi české farmáře, nebo používání dronů.

Letošní výstava se věnuje trendu v začleňování dronů do života farmářů nebo nejnovějším technologickým novinkám v krmení dobytka. Jde zejména o takzvané chytré zemědělství. Snaží se přesněji a účinněji hospodařit například za pomoci čidel na měření vlhkosti půdy. 

Inteligentní farmy a přesnější dávkování pesticidů

S novinkou se rozhodla přijít například brněnská společnost CleverFarm, když představila aplikaci pro snadnější kontrolu pole. Firma, která vznikla v roce 2016, umožňuje senzorům umístěným v poli evidovat sadbu, sklizeň nebo průměrnou úrodnost pozemku.

Aplikace CleverFarm pracuje s informacemi od ministerstva zemědělství a daty z družicových snímků. Zemědělci pak mají na výběr mezi bezplatnou nebo zpoplatněnou verzí, která jim umožní vyhodnotit nasbírané informace.

Události, komentáře: Sucho drtí zemědělce, potraviny podraží (zdroj: ČT24)

Výstava návštěvníkům představuje i systém speciálního dávkování pesticidů a hnojiv na základě senzorového monitoringu porostu polí. Součástí systému je on-line čidlo, které zajišťuje pravidelné dávkování hnojiva a ochranných látek. Díky němu budou moci zemědělci řídit zavlažování, protože dostanou přehled o tom, kde je větší sucho.

Nejnovějším typem je senzor na měření amoniaku ve vzduchu. Jeho hodnota nesmí být příliš vysoká, protože by jinak mohla otrávit zvířata. Tato novinka na jedné straně zefektivňuje využívání všech používaných látek a zároveň snižuje zátěž životního prostředí.

Kontrola polí z pohodlí domova

„Hned několik firem dále představuje technologie na vyhodnocování stavu porostu pomocí dronů, která využívá nejnovější možnosti analyzování pole,“ řekla mluvčí Michaela Čeňková.
Dron dokáže zkontrolovat až stovky hektarů denně. Využití najde zejména v porostech osetých řepkou nebo pšenicí.

Velmi podrobně analyzuje zemědělské plodiny s přesností od pěti centimetrů. Senzor měří ve čtyřech různých vlnových délkách pro získání informací o rostoucí pšenici, ječmenu, řepce, kukuřici a mnohých dalších plodinách.

Umí nasnímat až tři hektary za minutu, rychle mapovat porost a vytvořit model pro další výživu plodin. Kamera umístěná na dronu navádí meziřádkový kultivátor tak, aby byl účinný v místě, kde je potřeba. Po analýze umí software identifikovat řádky plodin a přesně spočítat řídící signály i ve větru, v porostech s vysokým zaplevelením a nezelené rostliny.

Zautomatizované linky krmí na minutu přesně

Vrchol automatizace v chovu dobytka pak představuje systém pro přípravu krmné dávky. Poskytuje kravám čerstvé krmení v průběhu celého dne. Robot krmnou dávku sám připraví. Jedná se například o siláž, senáž, seno nebo mláto. Krmivo v blocích nebo balících je nutné naskladňovat pouze jednou za tři dny.

Druhou část linky tvoří buď řezný systém, který v zadaných poměrech odděluje jednotlivé komponenty a pomocí pásového dopravníku je dopravuje do míchacího krmného robota. Po krátkém zamíchání robot sám dopraví krmení na požadované místo ve stáji. Stroj se pohybuje na visuté dráze zavěšené u stropu. Jeden krmný robot obslouží 250 až 300 krav.

„Lely Vector, který byl poprvé představen v roce 2012. Ukázal se být mimořádným celosvětovým úspěchem a do oblasti běžného farmaření přinesl možnost přesného krmení 24 hodin denně s minimálními nároky na lidskou práci. I tento stroj je jedním z letošních exponátů Země živitelky,“ doplnila Čeňková.

S novinkou přišla i společnost Zetor Tractors – vylepšený traktor je šestiválcový, jeho maximální výkon je 171 koní. Převodovka při maximálních rychlostech 40 kilometrů za hodinu pracuje na 1750 otáček za minutu. Mezi další inovace patří ovládací multifunkční panel. Kabina je šestisloupková, objem palivové nádrže je 300 litrů.

Země živitelka potrvá do úterního podvečera, kdy je možné obdivovat všechny tyto technické vymoženosti.