S přebytkem českého dřeva pomůže Čína. Ceny by mohly opět začít růst

Tuzemský trh je přesycený dřevem, se kterým nikdo nepočítal. Obrovský přebytek vznikl po větrných smrštích a kůrovcové kalamitě. Státní podnik Lesy ČR proto začal jednat o exportu do Číny. Do Asie vyveze tisíce metrů krychlových kulatiny.

Lesy ČR jednaly se zástupci čínské Asociace výrobců palet a obalového materiálu. Jeden kontrakt už je dohodnutý, další se domlouvá. Pro letošní rok mají smlouvu na 50 tisíc kubíků dřeva. Reálný export ale bude kvůli složité logistice nižší, možná poloviční.

Do Číny půjde smrkové kůrovcové dříví, které ale musí mít parametry pilařské kulatiny, nesmí například být popraskané. Exportu nahrává fakt, že Čína s rozvojem své ekonomiky poptává po světě stále více dřeva. Využívá ho ve stavebnictví, energetice nebo při výrobě palet. Ročně Čína doveze přibližně sto milionů metrů krychlových dříví, což je proti roku 1998 desetinásobek.

Ceny by mohly opět stoupnout

Cena dřeva, která nyní neustále klesá, by se díky zahraničnímu exportu mohla opět vrátit ke svým dřívějším hodnotám. Kubík smrkového dříví se dal loni prodat za zhruba 2200 korun, nyní stojí o více než 500 korun méně.

V zahraničních trzích vidí řešení současných problémů s přebytkem dřeva i Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), kteří se starají o více než patnáct procent výměry lesů v Česku. Požádali už stát, zda by jim pomohl s hledáním zahraničního odbytu.

„Jednotliví vlastníci mají problém samostatně organizovat a dlouhodobě profinancovat prodej dříví na vzdálených trzích. Tady by byla potřebná garance státu,“ uvedl předseda SVOL a pelhřimovský starosta František Kučera.