Sklizeň obilí bude opět podprůměrná. Promítnout se může do cen pečiva

Sklizeň základních obilovin podle prvních odhadů letos meziročně klesne o 8,2 procenta na 6,298 milionu tun. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela se podprůměrná sklizeň podepíše na vyšších cenách potravin. Zato úroda řepky by podle odhadu statistiků měla být naopak vyšší, a to o 6,5 procenta, a to díky rozšíření osevní plochy i vyššímu hektarovému výnosu.

„I při letošní nižší předpokládané úrodě základních obilovin nedostatek těchto strategických komodit v České republice nehrozí. Podle posledních zpracovaných bilancí jsou u nás zásoby obilí na úrovni více než jeden milion tun,“ uvedl k prvním odhadům ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Odhad sklizně základních obilovin je zhruba o 15 procent nižší než průměr sklizní za posledních pět let a asi o desetinu nižší ve srovnání s desetiletým průměrem. Osevní plochy základních obilovin letos mírně poklesly na 1,250 milionu hektarů, na meziročním poklesu sklizně se tak podílí především o 7,2 procenta nižší očekávaný hektarový výnos, uvedl statistický úřad.

Jiří Hrbek z ČSÚ k prvním letošním odhadům úrody (zdroj: ČT24)

„Horší výsledek se projeví na cenách domácích potravin. Zdražovat by mělo zejména pečivo. Jeho cena se podle měsíčního šetření statistického úřadu v červnu zatím držela o něco níže než v loňském roce. Špatná úroda se projeví až v podzimních a zimních měsících,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Nižší bude podle odhadu k 10. červnu letošní sklizeň pšenice ozimé, která zabírá téměř třetinu z celkové osevní plochy, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více by se mělo sklidit pšenice jarní a žita.

Plocha osetá řepkou je druhá nejvyšší za sledované období

Lepší sklizeň na úrovni 1,221 milionu tun se očekává u řepky. Její osevní plocha se meziročně rozšířila na 412 tisíc hektarů a podle statistiků je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování. Vláda přitom před dvěma lety schválila strategii, podle které by se měla v tuzemsku snížit do roku 2030 výměra řepky o desítky tisíc hektarů. Proti roku 2016 se jí osetá plocha zatím zvýšila o více než 15 tisíc hektarů.

Předpokládaná produkce řepky je srovnatelná s desetiletým průměrem, ale v porovnání s průměrem za posledních pět let je odhad letošní sklizně o 9,5 procenta nižší.

  • I přes procentní úbytek v roce 2018 dlouhodobě roste osevní plocha obilovin v České republice. Obilí se v tuzemsku osévá na 54,4 procentech orné půdy, evropský průměr je 54,2 procenta. Technické plodiny se v Česku pěstují na 19,3 procentech ploch oproti evropskému průměru 12,1 procenta, hlavně jde o řepku. Česko má mezi evropskými státy nejvyšší procentuální zastoupení výměry řepky, která je nyní na 16,7 procentech ploch. Meziročně její plochy vzrostly o 4,4 procenta na 411 802 hektarů.