První výstřel nevypálíme, tvrdí Čína k clům na dovoz. Podle Reuters ale na USA zareaguje hned v pátek

Obchodní přestřelka mezi Spojenými státy a Čínou pokračuje (zdroj: ČT24)

Čína podle informací agentury Reuters začne od pátku uplatňovat cla na dovoz zboží ze Spojených států v ročním objemu 34 miliard dolarů (přes 760 miliard korun). Čínské ministerstvo financí ale reagovalo tvrzením, že Peking určitě nebude tou zemí, která v obchodní válce se Spojenými státy jako první zavede dovozní cla. Washington už dříve oznámil, že právě od pátku začne vybírat clo na dovoz z Číny v objemu 34 miliard dolarů.

Peking v reakci na dřívější oznámení Washingtonu uvedl, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity. Odvetu chystá na stejný den, ale vzhledem k 12hodinovému časovému rozdílu ve skutečnosti zavede cla dříve.

„Naše opatření jsou rovnocenná. A rovnocenná znamená, že pokud Spojené státy začnou 6. července, začneme také 6. července,“ uvedl zdroj agentury Reuters. „Zavedení všech opatření začíná o půlnoci.“

Ministerstvo financí na zprávu agentury Reuters reagovalo krátkým prohlášením. „Stanovisko čínské vlády zaznělo už mnohokrát. Rozhodně nebudeme tím, kdo vypálí první výstřel, a nezavedeme celní opatření dříve, než to udělají Spojené státy,“ uvedlo bez dalšího vysvětlení ministerstvo. Reuters podotýká, že mluvčí ministerstva zahraničí Lu Kchang dříve prohlásil, že Čína je připravena jednat. Termín, kdy začne uplatňovat cla, ale nepotvrdil.

Trump už Číně pohrozil, že celní opatření bude eskalovat

Spojené státy chtějí cla uvalit, protože Čína čím dál více dováží, než USA do ní vyváží. „Myslím si, že naše administrativa cítí velmi silně, že jsme nedosáhli dostatečného pokroku při snižování obchodního deficitu a odstraňování některých překážek, což Číňané slibují už roky,“ zaznělo od amerického velvyslance v Číně Terryho Branstada. Spojené státy zavádí cla hlavně na zboží, které si mohou vyrobit sami.

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že obchodní spor může ještě vyostřit a začít na čínské zboží uplatňovat cla až do objemu 400 miliard dolarů (8,9 bilionu korun), pokud Peking zavede odvetu proti americkým clům, jež mají začít platit v pátek.

Čínská měna jüan, stejně jako akciové trhy, před pátečním zavedením cel vykazují výraznější výkyvy než obvykle.

Čína není jediná, koho se týkají obchodní omezení ze strany amerického prezidenta. V březnu Trump zavedl cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku, která od června platí i pro Evropskou unii, Kanadu a Mexiko. Na to Unie i další země zareagovaly vlastními odvetnými opatřeními. Kvůli tomu zase Trump pohrozil EU dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů.