Výběr hotovosti v obchodech už nebude limitován útratou. Prodejny se děsí nájezdu šetřílků

Už deset let si lidé nemusí chodit pro peníze jen k bankomatu, ale můžou si je vybrat i při nákupu a platbě kartou v některých prodejnách. Až dosud však byla služba cash back svázána limitujícími podmínkami. Nyní nově odpadá podmínka nákupu alespoň ve výši tři sta korun a zdvojnásobuje se částka výběru na tři tisíce Kč. Ze změny však mají některé malé prodejny obavy. Bojí se, že si z nich někteří můžou udělat soukromé bankomaty, bez poplatku za výběr.

V Česku je teď za deset let fungování systému cash back zhruba deset tisíc obchodů, které tuto službu nabízejí. Pro lidi na vesnici je to často jediná možnost, jak vůbec peníze v hotovosti ze svého účtu získat – jinak se musí vypravit často do několik desítek kilometrů vzdáleného většího města za bankomatem.

Výhodou je, že člověk si hotovost vybere ještě levněji, než když by si peníze šel vybrat do bankomatu jiné banky – a někdy i té své vlastní – to už záleží, co má v podmínkách účtu. Standardem na trhu je totiž poskytovat cash back zdarma, oproti tomu klienti bank obvykle platí právě zmíněný poplatek za výběr z bankomatu.

A to je právě to, čeho se obchodníci na menších městech obávají. „Žijeme ve standardním ekonomickém prostředí, kde je každá služba logicky zpoplatněna či nahrazena jiným vhodným profitem. Tak to dělají banky, které umístí bankomat a chtějí své poplatky za výběr či vklad hotovosti, anebo výběr zdarma, ale je zakomponován do zpoplatnění vedeného účtu,“ říká Vladimír Stehno, předseda družstva COOP HB, které provozuje především na venkově přes dvě stovky malých prodejen.

Vysvětluje, že doposud tím profitem byla povinnost nákupu zboží v hodnotě tři sta korun a realizovaná marže. „Nyní je tento jediný profit zrušen,“ konstatuje.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

A zmiňuje i možné důsledky. Zákazník navštíví malou prodejnu v městečku, aby si zakoupil třeba sušenky v akci za 5,90, což ho opravňuje k výběru hotovosti ve výši tří tisíc korun. Následně pak odchází si udělat nákup do vedlejšího supermarketu, kde utratí polovinu z této částky. Důvod? Ušetří za poplatek při výběru z bankomatu či výběr hotovosti v bance, zvláště pokud jde o bankomat cizí banky.

„Prodejna v malé obci s obratem 250 tisíc korun za měsíc udělá v pondělí na začátku měsíce tržbu ve výši devět tisíc korun. Přijdou čtyři zákazníci a požadují výběr hotovosti. Neposkytnout hotovost je možné ve výjimečných případech, zejména když není dostatek hotovosti. Uspokojíme tímto vysvětlením zákazníky? Je to totéž, jako kdyby banka řekla, že tu sice máme bankomat, ale omlouváme se, že nelze vybrat peníze, protože je nemáme. Pokud takovouto službu poskytuji, zákazník očekává, že bude uspokojen,“ vysvětluje.

Zdeněk Juračka, předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„Určitě budeme hledat cesty, jak upravit nová pravidla cash backu tak, aby byla pro tradiční maloobchod vstřícnější a snesitelnější. Soustavně uplatňovat vůči malým nezávislým obchodníkům další administrativní zátěž je neúnosné a povede to pouze k dalšímu zavírání venkovských prodejen. V konečném důsledku budou ale nejvíce poškozeni právě zákazníci,“ dodává k tomu předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeněk Juračka. A jak pro web ČT24.cz uvedl, možnosti jsou v podstatě dvě.

„První je návrat do původního formátu, tedy minimální útrata alespoň 300 korun. Druhou je náš návrh starý deset let, tzn. dělit se s bankou o poplatky, které banka účtuje klientovi za využití cash backu,“ navrhuje Juračka.

  • Staré podmínky
    - Nakoupit alespoň za 300 korun
    - Vybrat může na pokladně maximálně hotovost ve výši 1500 korun 
  • Nové podmínky
    - Nakoupit alespoň za korunu
    - Vybrat může na pokladně hotovost maximálně ve výši 3000 korun

Přestože služba funguje už zmíněných deset let, zájem o ni je v Česku minimální. V minulém roce si Češi z bankomatů vybrali více než šest set šedesát miliard korun. Prostřednictvím cash backu pak pouze jednu tisícinu. Možnost výběru přitom nabízí i některé velké řetězce – Albert, Coop, Globus, Penny, Žabka, Teta anebo čerpací stanice EuroOil.

  • Klienty obchodníci o nabídce služby informují obvykle u vstupu do prodejny nebo u pokladny nějakým nápisem/označením.

„Objem, který je realizovaný cash backem, je v současné době realizovaný v řádech promilí,“ potvrzuje ředitel Sdružení pro bankovní karty (SBK) Roman Kotlán. Jenže právě proto se představitelé karetních asociací a provozovatelé terminálů a bank dohodli, že tuto službu zatraktivní a zpřístupní více lidem a také o ní dají vědět – na podzim připravují kampaň, která bude veřejnost informovat.

Kotlán také zdůrazňuje, že taková služba je v zahraničí naprosto běžná a vůbec tam podobné problémy neřeší. A navíc je podle něj tato služba primárně určena právě do míst, kde mají lidé větší dojezdovou vzdálenost k bankomatu, a ne tam, kde možnost výběru z něho je.

„Jen u nás je taková situace, že lidé kvůli dvacetikorunovému poplatku bankomat obejdou. Venku je běžné, že si jde člověk nakoupit za dvě eura a k tomu si vybere tak deset až patnáct euro v hotovosti, aby měl nějaké drobné v kapse na zmrzlinu či kafe,“ dodává Kotlán.

Každopádně však zdůrazňuje, že nic z toho není pro obchodníky povinnost. „Nikdo nenutí obchodníka, aby cash back měl. Je to na něm, aby to vyhodnotil, zda to poskytovat chce,“ zdůrazňuje.

Na návrh vrátit se opět k třistakorunové útratě, jak navrhuje Juračka, říká jen to, že třistakorunová útrata se ukázala podle různých průzkumů být poměrně velkým omezením, a právě proto se rozhodlo, že se zruší. „Nechme to teď být, ať se to usadí a uvidí se,“ uzavírá.

  • - Zajít do obchodu, který službu nabízí
  • - Debetní platební kartu u banky, která službu nabízí (jsou to vesměs všechny na trhu)
  • - Vloží platební kartu do terminálu (cash back jde udělat jen kontaktním způsobem, a proto na cash back nejde využít platební nálepka nebo chytrý telefon, který umí platit) a musí se zadat PIN

Podle SBK budou jednotliví provozovatelé terminálů a obchodníci postupně nyní během léta službu zavádět – někteří ještě na to musí připravit své pokladní systémy, a tak je možné, že ne všude bude fungovat hned od července, jak bylo domluvené. Během léta by však měli nový systém spustit všichni. A také platí, že karetní společnosti jako je MasterCard či Visa vydají mandát, aby každý nově příchozí provozovatel terminálu už tyto nové podmínky měl ve svém terminálu nastavené.

A pro úplnost – některé banky umožňují svým klientům dostat se k penězům ještě jinak. Například Air Bank kromě služby cash back nabízí možnost vybírat si hotovost i na různých místech Sazky, zejména v trafikách nebo u benzinových pump – míst je více jak tisíc. A není k tomu potřeba ani platební karta.

V internetovém nebo mobilním bankovnictví stačí zadat, kolik má být vybráno, a vytvoří se kód. S tím pak stačí dojít například do trafiky a proti kódu je vyplacena hotovost.