Zkrachovalou kladenskou huť Poldi vydražil zájemce za 251 milionů korun

Zkrachovalá kladenská huť Poldi našla v opakované dražbě nového vlastníka. Při druhém pokusu byla vydražena za 251 milionů korun. Hodnota huti je podle znalce 180 milionů korun. Kdo je vydražitelem, nechtěl jeho zástupce novinářům sdělit. Uvedl pouze, že nový vlastník bude chtít obnovit výrobu. Podle Lidových novin je vítězem dražby podnikatel Jindřich Vlček se společností Warhols Hold.

„My se zatím nebudeme vyjadřovat, ale zveřejníme to,“ odpověděl zástupce vydražitele na dotaz, kdo by měl ocelárnu získat. Novinářům dal poté na sebe kontakt. Stejné telefonní číslo je uvedeno na webových stránkách společností ArtepGeo a Geodrilling, které se zabývají inženýrskou geologií, hydrogeologií a vrtnými pracemi. Vydražitel musí za firmy Poldi a Poldi Trade zaplatit do 30 dnů, tedy do 27. července.

Vyvolávací cena byla 160 milionů korun, hodnota podniku byla ale podle znalce o 20 milionů vyšší. V dražbě svedli podobně jako při prvním pokusu souboj dva uchazeči, minimální příhoz byl půl milionu. Nakonec byla huť vydražena za 251 milionů korun. 

„Celá částka dosažená vydražením půjde insolvenčnímu správci a potažmo věřitelům. My si z toho nenecháme nic, protože se uspokojíme z části dražební jistoty z první dražby,“ uvedl licitátor Josef Machů. Překvapilo ho, že se podnik prodává v takzvané kamenné dražbě, podle něj to v posledních letech není obvyklé. „Klasická kamenná dražba ustupuje a 95 procent dražeb jsou dražby elektronické,“ dodal.

Při prvním pokusu vydražitel nakonec částku nezaplatil

První dražba se konala v dubnu. Vydražitel, jímž byla společnost Compagnia del mediterraneo Steel, měl za huť zaplatit 261 milionů korun. Jednatel firmy Stanislav Kraslavski po dražbě řekl, že chce v Poldi co nejdříve obnovit výrobu.

  • Kladenská huť Poldi, která je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. 
  • Vydražitel, jímž byla společnost Compagnia del mediterraneo Steel se sídlem v Brně, měl za podnik zaplatit 261 milionů korun. Podle údajů z obchodního rejstříku firma vznikla letos 2. března a předmětem její činnosti je správa vlastního majetku.
  • Zdroj: ČTK

Ve stanoveném termínu ale vydražitel částku nezaplatil. Vlastnictví podniku Poldi a Poldi Trade tak zůstalo nadále v insolvenčním řízení. 

Huť čelila problémům několik let

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.

Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud v březnu 2017 povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky. Mezi ně patřilo například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

  • Areál zkrachovalé Zbrojovky Brno koupily v dražbě investiční skupina J&T a developerská firma CPI za 707 milionů v lednu 2007. Vyvolávací cena byla stanovena na 352 milionů korun.
  • V Brně byla za vyvolávací cenu 500 milionů vydražena v lednu 2010 obří pila Javořice skupiny CE WOOD. Neznámý kupec částku ale nakonec nezaplatil.
  • Majetek zkrachovalé MS-Unikov Ostrava (bývalý Kovošrot) získala v prosinci 2005 za 465 milionů společnost TSR Czech Republic, dceřiná firma německého koncernu TSR-Recycling. Vyvolávací cena byla 180 milionů korun.
  • Síť 36 čerpacích stanic Petra získala v pořadí ve druhé dražbě v červnu 2002 společnost OMV za 354,9 milionu. Vyvolávací cena činila 352,9 milionu korun. První dražba Petry se konala v říjnu 2001 a zvítězila v ní společnost Eurotank, částku 552 milionů korun ale nezaplatila.
  • Obří tovární komplex v průmyslové zóně na okraji Brandýsa nad Labem byl v říjnu 2010 dražen za vyvolávací cenu 284,35 milionu korun. Novým majitelem se za 340 milionů stala firma Komura ze skupiny CPI.
  • Areál společnosti Teslamp Holešovice byl prodán v prosinci 2004 ve dvou dražbách: menší část se vydražila za 125 milionů korun, větší část areálu se prodala za 205 milionů korun, dohromady 330 milionů.