Máme se dobře, myslí si polovina lidí v Česku. Je to nejvíce za posledních 19 let

Pohled na tuzemské hospodářství se dále zlepšuje. Kladně hodnotí ekonomiku už polovina Čechů, což je nejlepší výsledek za posledních 19 let. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Stav ekonomiky považuje za špatný jen zhruba sedmina lidí. Polovina Čechů také nyní hodnotí pozitivně životní úroveň svých domácností.

Za dobrou označilo v aktuálním průzkumu současnou ekonomickou situaci Česka 49 procent dotázaných, neutrálně ji hodnotilo 34 procent lidí a za špatnou ji označilo 15 procent lidí. Oproti loňsku kladných hodnocení výrazně přibylo, v květnu 2017 totiž ekonomickou situaci označovalo za dobrou jen 38 procent účastníků průzkumu.

Nynější podíl kladných odpovědí je tak největší od roku 1999, kdy CVVM začalo zjišťovat hodnocení ekonomiky veřejností. Nejnižší byl naopak podíl pozitivních hodnocení v lednu roku 2000, kdy činil jen 4,2 procenta. Podobně nízko – pod pět procent – se propadl také v letech 2009 a 2012, kdy Česko i další země světa zasáhla hospodářská krize.

Hodnocení situace domácností se meziročně příliš nezměnilo

Podobně kladně jako tuzemské hospodářství hodnotí lidé i situaci vlastních domácností. Podle 53 procent Čechů je dobrá, 33 procent lidí ji hodnotí neutrálně a jako špatnou ji vidí pouze podle 14 procent dotázaných. Oproti loňsku se hodnocení situace domácností výrazněji nezměnilo.

Hodnocení ekonomické situace v Česku i životní úrovně domácností je příznivější u lidí s vyšším vzděláním a také u stoupenců politických stran řadících se k pravici či k pravému středu. Hůře naopak hodnotí ekonomiku i životní úroveň častěji voliči komunistů, nevoliči a lidé, kteří nedůvěřují vládě.

Průzkum provádělo CVVM v období od 12. do 24. května. Zúčastnilo se ho 1008 obyvatel České republiky starších 15 let.

Vydáno pod