Bezplatné wi-fi připojení se v řadě obcí odkládá. První kolo dotační výzvy EU zrušila

Události ČT: EU zrušila první kolo dotací na wi-fi připojení k internetu (zdroj: ČT24)

Dotace na bezplatné wi-fi připojení k internetu ve městech a obcích se zatím rozdávat nebudou. Evropská komise na to vyčlenila 120 milionů eur, ale první kolo rozdělování nakonec kvůli technickým potížím zrušila.

Reklamní spot Evropské unie avizoval rychlé připojení k internetu pro občany a návštěvníky ve veřejných prostorech zdarma. O peníze na jeho instalaci mohly v polovině května žádat všechny obce a města. Rozdávat se měly příspěvky ve výši 15 tisíc eur a to podle pravidla – kdo dřív pošle, ten dřív bere.

Zájem v Evropě byl velký – zapojilo se na 18 tisíc obcí. Jenom v Česku šly žádosti ze čtyř set radnic.

Místo výsledků ale starostům přišla v těchto dnech zpráva, že se první kolo dotační výzvy na bezplatný internet ruší.

„Někteří uchazeči mohli poslat svou přihlášku o pár vteřin nebo o pár minut dřív,“ přiblížila Magdalena Frouzová ze zastoupení Evropské komise v České republice. Centrální systém totiž neevidoval reálný čas přijetí přihlášky, ale čas, který měli starostové nastavený na svých počítačích v obcích.

Nová výzva bude nejspíš na podzim

„Spousta povyku, spousta práce a žádný výsledek,“ hodnotí starosta Pavel Schmidt (TOP 09) z obce Černolice, která měla o příspěvek zájem. „Je to trošku zklamání. Je to jenom oddálení toho, co máme v plánu provést,“ dodal Pavel Paschek (Občané pro Hlučín), starosta další žadatelské obce Hlučín.

Právě v Hlučíně chtějí pokrýt wi-fi signálem celou plochu náměstí až na autobusové nádraží. Do náhradního kola se proto budou hlásit znovu.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro internetizaci Ondřej Malý uvedl, že nyní nemají bližší informace. „Počkáme si na to, jak to dopadne v Bruselu,“ dodal. Kromě data není jasné ani to, jestli se o peníze bude soutěžit stejnou formou. Na webu je jen krátké prohlášení, že nová výzva bude zveřejněna na podzim.