V emisním skandálu Audi je vyšetřován i šéf automobilky. Podezřelý je z podvodu a klamavé reklamy

Německá prokuratura rozšířila počet vyšetřovaných v případu emisního skandálu Audi, která je luxusní divizí automobilové skupiny Volkswagen. Nově je mezi podezřelými z podvodu a klamavé reklamy také šéf divize Rupert Stadler.

Prokuratura v pondělí prohledala byt Stadlera a jednoho ze současných členů představenstva, napsala agentura Reuters.

Úřad mnichovského prokurátora uvedl, že v souvislosti se skandálem v Audi nyní vyšetřuje 20 podezřelých. Prokuratura se také snaží zjistit, zda Stadler a další z členů představenstva pomohli vozům vybavených nelegálním softwarem ke vstupu na evropský trh.

Automobilka dodala, že s prokuraturou plně spolupracuje.

Stadler vede představenstvo a nově i prodej celé skupiny Volkswagen

Stadler je předsedou představenstva Audi od roku 2007, předtím čtyři roky řídil finance divize. V březnu 20členná dozorčí rada Audi doporučila akcionářům ponechat Stadlera ve funkci, přestože prokurátoři prohledali Audi v souvislosti s vyšetřováním, kdo byl zapleten v nezákonném používání softwaru zkreslujícího údaje o emisích u vozů VW, Audi a Porsche.

V dubnu byl pak Stadler jmenován také šéfem prodeje celé skupiny Volkswagen.

Audi má největší podíl na zisku celé skupiny Volkswagen. Automobilka v listopadu 2015 přiznala, že některé její vozy s naftovým motorem měly nelegální vybavení, které umožňovalo obcházet emisní limity. Minulý měsíc uvedla, že nesrovnalosti v softwaru objevila u dalších 60 000 vozů, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod