Růst české ekonomiky zpomaluje. Výsledek podle analytiků zaostává za sousedy i očekáváním ČNB

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Zpřesněná čísla Českého statistického úřadu jsou mírně horší než v odhadu z poloviny května, podle nějž rostla česká ekonomika o 4,5 procenta. Zatímco ekonom Komerční banky Viktor Zeisel poznamenal, že dynamika už zaostává za regionálními protějšky, hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč zase upozorňuje, že HDP nedostál ani očekáváním České národní banky.

„Ačkoliv je meziroční růst české ekonomiky i nadále solidní, což je na straně výroby a služeb patrné i na výkonu jednotlivých odvětví ekonomiky, tak jde zároveň o nejpomalejší meziroční růst HDP od prvního čtvrtletí roku 2017,“ zmínil Jáč.

„Výsledek zároveň zaostal za očekáváním ČNB: ta předpokládala meziroční růst HDP na úrovni 4,9 procenta,“ dodal. Ve druhém čtvrtletí může podle něj dojít k dalšímu zpomalení už kvůli tomu, že loni zaznamenalo druhé čtvrtletí robustní meziroční růst.

Mezičtvrtletně si český HDP podle zpřesněného odhadu připsal 0,4 procenta. „V první polovině loňského roku byla domácí ekonomika premiantem regionu. K jeho konci však růst HDP zvolňoval a v prvním čtvrtletí letošního roku již v dynamice HDP zřetelně zaostává za svými středoevropskými protějšky. Maďarsku, Polsku, ale i Slovensku se daří výrazně lépe,“ přiblížil Zeisel.

Ekonomiku táhne spotřeba s investicemi

Čeští statistici uvedli, že hlavním faktorem růstu české ekonomiky byly rychleji rostoucí investiční výdaje podpořené nadále rostoucí spotřebou domácností. Reálná spotřeba domácností proti loňsku stoupla o 4,1 procenta.

Dynamika výdajů domácností se zvýšila především u spotřeby předmětů s dlouhodobou trvanlivostí a u služeb, uvedli statistici. „Silný růst mezd a rostoucí zaměstnanost se podepisují na solidní dynamice soukromé spotřeby,“ uvedl Zeisel.

„Nejvyšší příspěvek k růstu HDP začátkem roku měla obnovená investiční aktivita. Ta meziročně zrychlila o více než 10 procent,“ podotkl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Podle statistického úřadu podpořily růst především investice do staveb a budov a do strojního vybavení. „Je to odrazem pozitivní nálady v české ekonomice. Firmy nemají strach investovat do své budoucnosti,“ uvedl analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Zeisel si pak všímá, že dovoz rostl výrazně rychleji než vývoz. „Zahraniční obchod tak dynamiku domácí ekonomiky nezvyšuje,“ řekl. „Za slabším růstem exportů může stát zvolnění ekonomiky eurozóny, kterou v prvním čtvrtletí brzdily jednorázové vlivy ve formě chřipkové epidemie, stávek a horšího počasí. Projevovat by se ale mohl i nedostatek zdrojů v domácí ekonomice, zejména pracovní síly,“ doplnil.

Ekonomika podle analytiků letos nejspíš poroste pod čtyřmi procenty

Za celý letošní rok zůstane ekonomika ve stínu loňského výsledku. „Česká ekonomika je těsně za vrcholem svého růstu a na ten se hned tak nevrátí,“ řekl Cihlář. „Náš model počítá s tím, že ekonomika poroste v roce 2018 o 3,4 procenta. Nic neměníme na tom, že první polovina roku bude mnohem lepší než ta druhá,“ dodal. 

„Očekávám růst HDP v oblasti 3,2 procenta. Půjde o zpomalení růstu vůči roku 2017, česká ekonomika ale i tak bude fungovat v režimu plného využití výrobních kapacit,“ míní Jáč.

  • ČNB: 3,9 procenta
  • Ministerstvo financí: 3,6 procenta
  • Česká bankovní asociace: 3,6 procenta
  • Evropská komise: 3,4 procenta
  • MMF: 3,5 procenta

„Růst HDP by měl v letošním roce mírně zvolnit a pohybovat se kolem 3,5 procenta. Intenzita čerpání investic z fondů EU představuje pro růst HDP nejistotu oběma směry,“ tvrdí Seidler.

Podobný výsledek odhadují v Raiffeisenbank. „Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 procenta. V dohledné době ale tempo expanze zůstane nad svým dlouhodobým potenciálem, který je okolo tří procent,“ uvedl analytik Milan Frydrych.

Nejoptimističtější odhad má Zeisel, podle nějž dynamika HDP dosáhne 3,8 procenta. „Očekáváme, že podobně jako HDP zemí eurozóny by ten český měl v průběhu letošního roku akcelerovat. Nedostatečná kapacita ekonomiky dále podpoří investiční aktivitu, zatímco rapidní růst mezd se odrazí v soukromé spotřebě,“ vysvětlil.