Vláda má rozhodovat o nových státních půjčkách na bydlení pro mladé lidi, uvedly HN

Už v létě by se lidé do 36 let měli dočkat půjček, které budou levnější než hypoteční úvěry, uvedly v úterý Hospodářské noviny s odkazem na ministerstvo pro místní rozvoj. To připravilo návrh, o kterém má v červnu rozhodnout vláda v demisi.

Ve zbytku letošního roku chce resort lidem prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení rozpůjčovat 650 milionů korun, v dalších letech zhruba miliardu. 

Na nákup nebo stavbu domu by si takto mohli lidé půjčit až dva miliony korun, na byt je pak strop 1,2 miliony, uvedly HN. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (ANO) úrok těchto státních půjček může začínat už od jednoho procenta ročně s fixací na pět let. Podle dubnové statistiky Fincentrum Hypoindexu byla průměrná sazba v bankách 2,51 procenta. 

Hraje se hlavně o venkov

Ministryně neočekává problémy se schvalováním návrhu. Po schválení kabinetu by navíc začal platit, nebude ho tedy schvalovat sněmovna. Nově mají být státní půjčky až do 80 procent hodnoty nemovitostí. Vzhledem ke zmíněným stropům pro dům a byt to však nebude ve větších městech stačit. 

„Necílíme na Prahu a další velká města, kde jsou vyšší příjmové skupiny, ale spíše na venkov,“ řekla listu Dostálová. Smyslem je podle ní i to, aby se zpomalilo vylidňování venkova, odkud lidé často odcházejí do měst. 

Státní půjčky na bydlení už existují, ale mladí lidé je v minulosti kvůli levným hypotékám téměř nevyužívali. Úrok byl skoro stejný jako u hypoték, ale lidé si mohli půjčit nejvýše 600 tisíc korun a také maximálně na polovinu ceny domu či bytu. Státní úvěr tak loni využilo jen 31 lidí, předloni pouhých 17. Rozpůjčovaná suma nedosáhla ani 30 milionů korun, uvedly HN. 

Vydáno pod