Chcete kus Nokie nebo Juventusu? Pražská burza nabídne akcie 33 předních zahraničních firem

Události ČT: Pražská burza začne nabízet nové možnosti obchodování (zdroj: ČT24)

Pražská burza spustí od 22. května na svém neregulovaném trhu (Free Market) obchodování s 33 akciovými tituly předních zahraničních firem. Budou mezi nimi akcie společností Deutsche Bank, Volkswagen, Royal Dutch Shell, RWE, Juventus Fotbal Club, Borussia Dortmund, PKN Orlen, Volvo, Nokia, Unilever nebo Heineken.

Cílem je nabídnout lokálním investorům možnost obchodovat významné zahraniční tituly na domácím trhu v lokální měně, uvedli ve středu na tiskové konferenci zástupci pražské burzy.

Na uvedení zahraničních akcií k obchodování v Praze spolupracují členové burzy WOOD&Company Financial Services, Patria Finance a Raiffeisen Centrobank, kteří konkrétní tituly k obchodování navrhli.

Duální listingy vybraných zahraničních titulů se doufám stanou příjemným zpestřením a zajímavou investiční příležitostí pro tuzemské investory. Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu, a bude tak podporovat jeho likviditu, mělo by jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích.
Petr Koblic
generální ředitel Burzy cenných papírů Praha

Umístění zahraničních akcií podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy pražské burze prospěje, protože se potřebuje rozhýbat.

„Nyní to zkouší s emisemi malých a středních podniků prostřednictvím parketu Start, ale to k pořádnému rozhýbání stačit nebude. Pro listing na pražské burze bude zahraniční firma obecně inklinovat v tom případě, že její dceřiná společnost nebo divize působí v Česku. Dalším faktorem, který takovému rozhodnutí nahrává, je geografická blízkost. Dále mohou mít zahraniční firmy zájem na tom, aby se českému investorovi přiblížily. Investoři všude ve světě totiž podléhají mentálnímu zkreslení, kdy při stejné výnosnosti preferují investování do domácích titulů nebo do titulů na domácím trhu obchodovaných,“ uvedl.

Tři akciové trhy pražské burzy

Žádný titul ze zmíněné třicítky akcií nebude součástí oficiálního indexu pražské burzy PX. Ten zahrnuje nejlikvidnější akcie obchodované na pražském hlavním trhu. Patří sem ČEZ (21,5 procenta v indexu), Komerční banka (20,0 %), Erste Group Bank (19,7 %), Moneta Money Bank (10,0%) a VIG (9,7 %).

Závěrečná hodnota indexu PX činila letos 7. května 1109 bodů. Například přesně o deset let dříve, ještě než Česko zasáhla globální krize, uzavíral na 1663,70 bodu.

Hlavní trh burzy (Prime Market), který podléhá přísným regulačním pravidlům, nyní obsahuje 12 titulů. Letos z něj odešla společnost Fortuna, která je nyní právě na Free Market. Na něm jsou dosud celkem tři tituly (vedle Fortuny ještě Photon Energy a Stock).

Na pražské burze existuje také ještě Standard Market, kde je osm akciových titulů. Patří mezi ně například bývalé tituly hlavního trhu Philip Morris ČR a – s pozastaveným obchodováním – NWR, tedy společnosti, která byla v minulosti majitelem těžební společnosti OKD.

  • Pražská burza (Burza cenných papírů Praha) a vídeňská burza (Wiener Börse) jsou dceřinými společnostmi holdingu CEESEG. Ten z 52,59 % vlastní rakouské banky a ze 47,41 procenta emitenti Wiener Börse.

Pražská burza je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v Česku. Objemy obchodů na ní loni meziročně klesly o téměř 30 miliard korun na 138,8 miliardy. V roce 2016 činily 168 miliard, a například v roce 2007 přes bilion korun.