Cambridge Analytica končí. Po skandálu se zneužitím dat Facebooku přišla o zákazníky

Firma Cambridge Analytica, která získala data desítek milionů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, končí.

Firma Cambridge Analytica v prohlášení uvedla, že požádala o zahájení insolvenčního řízení a „s okamžitou platností ukončila svou činnost“. O insolvenci požádala také její britská mateřská společnost SCL Group. O ochranu před věřiteli hodlá Cambride Analytica požádat u newyorského soudu. Vinu za současný stav podle ní nesou média a jejich „nespravedlivě negativní zpravodajství“.

Cambridge Analytica pomáhala při volební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle britské televize Channel 4 působila například také v Česku, ale i v Nigérii, Keni, Indii či Argentině.

Kvůli skandálu už v březnu společnost zbavila funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe. V dubnu ve funkci skončil i jeho dočasný nástupce Alexander Tayler. 

„Během minulých měsíců se Cambridge Analytica stala předmětem řady nepodložených  obvinění a navzdory snahám společnosti uvést je na pravou míru byla hanobena za aktivity, které nejenže jsou legální, ale jsou všeobecně přijímány jako integrální součást online reklamy,“ uvedla společnost Cambridge Analytica.

O konci společnosti informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého v souvislosti se skandálem v uplynulých měsících firma ztratila řadu zákazníků a musela také čelit vysokým nákladům v souvislosti s vyšetřováním skandálu. S odvoláním na jejího zakladatele Nigela Oakse WSJ uvedl, že kromě Cambridge Analytica končí také její britská mateřská společnost SCL Group.

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica, která se dostala k datům 87 milionů uživatelů Facebooku, citelně zasáhla i firmu Facebook, která stejnojmennou sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, která dalšímu zneužívání dat zabrání.

  • Cambridge Analytica je odnoží firmy SCL Group, jejíž aktivity zahrnují široké spektrum od průzkumu bezpečnosti potravin přes protinarkotickou činnost až k politickým kampaním. Podle svých webových stánek byla založena před více než 25 lety a má pět kanceláří v New Yorku, Washingtonu, Londýně, v Brazílii a v Malajsii.
  • Firma vznikla podle informací NYT kolem roku 2013, původně se zaměřením na americké volby. Částkou 15 milionů dolarů ji podpořil republikánský miliardář Robert Mercer a jméno jí vybral budoucí, dnes již bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon.
  • Společnost, v níž podle NYT pracovali převážně Britové, se údajně nejdříve účastnila prezidentské kampaně senátora Teda Cruze a potom pomáhala Trumpovi.
  • Sama se prezentovala jako firma, nabízející průzkum spotřebitelů, cílenou reklamu a další služby související se shromažďováním dat klientů z oblasti politiky i velkých firem.
  • Své klienty na svých internetových stránkách nejmenovala, ale popisovala je – jsou to například noviny, které se snaží dozvědět více o svých předplatitelích, nebo výrobce dámského oblečení, jež chce provést průzkum svých zákazníků, či americká pojišťovací společnost, která se chce zviditelnit.
  • Britská televize Channel 4 informovala, že Cambridge Analytica tajně ovlivňovala volební kampaně keňského prezidenta Uhurua Kenyatty při volbách v letech 2013 a 2017. Společnost tuto zprávu popřela.
  • NYT loni napsaly, že poté, co se Trump v roce 2016 stal prezidentem s částečnou pomocí této společnosti, její ředitel Alexander Nix začal nabízet její služby dalším klientům s tím, že je schopna vytvořit psychologické profily zákazníků a voličů, a pomocí nich je ovlivňovat mnohem efektivněji, než činí tradiční reklama.
  • Konkurenční firmy ale tato tvrzení zpochybňují. Brad Parscale, který v roce 2016 řídil digitální operace Donalda Trumpa, popřel, že by jeho volební kampaň využívala data od Cambridge Analyticy, a uvedl, že měla jiné zdroje.
  • Data o 50 milionech uživatelů Facebooku získala firma údajně pomocí aplikace, kterou vyvinul Brit Aleksandr Kogan. Aplikaci si podle Facebooku stáhlo asi 270 tisíc lidí a přihlásilo se svými údaji z Facebooku. Aplikace shromažďovala jejich data a data o jejich přátelích, a tyto údaje potom Kogan předával společnosti Cambridge Analytica, což obě strany potvrdily.
  • Samotná společnost na konci března uvedla, že nejdříve nevěděla, že Kogan získává data nečestně a že jakmile to v roce 2015 zjistila, všechna data vymazala. Ale podle informací listů NYT a The Guardian tato data vymazána nebyla.
  • Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg se koncem března omluvil v britských a amerických novinách obyvatelům Spojeného království a USA, že narušil jejich důvěru tím, že se poradenské společnosti Cambridge Analytica podařilo neoprávněně získat data 50 milionů uživatelů Facebooku.
  • Ve stejné době se objevily informace o tom, že americká Federální komise pro obchod (FTC) vyšetřuje sociální síť Facebook kvůli jejímu postupu při ochraně soukromí.
  • Společnost Cambridge Analytica a na ni napojená firma Aggregate IQ měla ovlivnit také  hlasování o brexitu. A to tím, že si ji najala skupina Vote Leave.
  • V polovině dubna pak roli Facebooku v kauze Cambridge Analytica vysvětloval na půdě amerického kongresu šéf sociální sítě Mark Zuckerberg. Jen pár dní předtím začal Facebook upozorňovat své uživatele na to, zda údaje z jejich účtů získala Cambridge Analytica.