
Události ČT: Vyčerpaný trh práce je vidět i v nedostatku brigádníků
S brigádníky a jejich nároky mají zkušenost v Restauraci Stodola House. Podnik začne po půlroční rekonstrukci znovu fungovat v pondělí. Otevření museli už jednou odkládat právě kvůli nedostatku personálu.
„U brigádníků je v současné době problém, že jsou hodně nespolehliví. Jeden den přijdou a druhý den už ne. Mají velké nároky, chtějí peníze vyplácet hned,“ přiblížil majitel restaurace David Salomon.
Na každý večer potřebují tři brigádníky. „Když nemám žádné, tak dám inzerát na internet nebo se zeptám po známých. Ale většinou to dopadne tak, že jdu já sám pomáhat v kuchyni,“ dodal Salomon.
Za nemocné řidiče se nepodařilo sehnat záskok. Autobusy nejely
Nedostatek lidí je znatelný i v dopravě. Potřebovali by víc lidí, kteří pracují na dohodu. Brigádně si dvakrát do měsíce sedá za volant autobusu Tomáš Prousek, který jinak pracuje v kanceláři jako projektant veřejné dopravy.
„Když si člověk chtěl v minulosti zajezdit, tak mu třeba řekli, že to nejde, protože musí zaměstnávat kmenové řidiče. V současnosti i aktivně volají, jestli by člověk nemohl,“ přiblížil Prousek.
Jen v systému pražské integrované dopravy takto pracují desítky řidičů. „Dopravci je poptávají stále častěji, je to v situaci víkendů, svátků nebo třeba v době dlouhodobějších nemocí kmenových řidičů,“ uvedl mluvčí Ropidu Ondřej Kubala.
Jeden z autobusových dopravců Arriva musel tento týden kvůli nemoci řidičů dokonce některé spoje v Praze rušit. V takových případech pak oslovují brigádníky. Řidiči, kteří jezdí na dohodu třeba jako záskok za nemocné, ale tentokrát nemohli přijít.
Vůbec nejčastěji teď ale brigádníky shánějí v obchodech. Velký zájem mají i zásilkové služby nebo e-shopy.