Nezaměstnanost v březnu dále klesla, lidí bez práce bylo nejméně od listopadu roku 1997

Nezaměstnanost v březnu klesla na 3,5 procenta z únorových 3,7 procenta. Bez práce bylo 263 608 lidí, což je nejméně od listopadu 1997. Vyplývá to ze zprávy Úřadu práce ČR. Nabídek práce pak bylo poprvé víc než takzvaných dosažitelných uchazečů.

„V předchozím měsíci odešlo z evidence úřadů práce přes padesát tisíc lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Dodala, že tradičně v březnu rostl zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství. Hlavní nástup těchto činností se očekává v dubnu. „V následujících měsících bude nezaměstnanost s velkou pravděpodobností klesat dále,“ dodala Sadílková.

V březnu evidovaly úřady práce 253 522 volných pozic. Nabídek práce bylo poprvé víc než takzvaných dosažitelných uchazečů, upozornila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Lidí, kteří mohli nastoupit do nové práce okamžitě, bylo v březnu 240 773. „To potvrzuje, že situace na trhu práce je extrémně napjatá,“ doplnila.

Ke zlepšení došlo ve všech okresech

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 okresů. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,2 %), Praha-východ (1,3 %), Praha-západ (1,7 %), Benešov (1,8 %), Pelhřimov, Plzeň-jih a Jičín (shodně 1,9 %).

Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Karviná (7,6 %), Most (6,9 %), Jeseník a Bruntál (oba 6,6 %), Znojmo a Ostrava-město (oba 6,4 %), Chomutov (5,8 %) a Hodonín (5,7 %).

V České republice je momentálně jediný okres, Karviná, ve kterém míra nezaměstnanost převyšuje sedm procent, všimnul s hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podobná situace nenastala za celé období opět od 90. let. Ve 29 okresech z celkových 77 připadá na jedno volné pracovní místo méně než jeden uchazeč.

Míra nezaměstnanosti bude během jara klesat, předpokládá Kovanda. O prázdninách se tento pokles, který bude pomalejší než v uplynulých letech, podle něho zastaví. Míra nezaměstnanosti už zkrátka nemá příliš kam klesat, dodal.

Přehřátý trh práce

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že trh práce je přehřátý (firmám se nedostává pracovních sil) a situace se s příchodem sezonních prací bude dále zhoršovat. „Méně efektivní firmy tento tlak nevydrží a budou odcházet z trhu. Uvolněná pracovní síla však velmi rychle najde nové uplatnění,“ zdůraznil.

Situace na trhu práce naopak prospívá zaměstnancům, kterým nadstandardně rostou mzdy. To se projevuje na rostoucích tržbách v maloobchodě. Do budoucna by však situace na trhu práce mohla navyšovat inflaci. Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce též může vyvolávat otřesy v ekonomice, uvedl Křeček.  

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč zmínil, že z pohledu zaměstnavatelů nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, respektive že se nerovnováha v podobě nedostatku potřebných zaměstnanců dále prohlubuje.

Zaměstnavatelé hledají například dělníky v oblasti těžby a stavebnictví, montážní dělníky, uklízeče, pomocníky ve výrobě, v zemědělství či dopravě. V menší míře se začínají už také objevovat nabídky v rámci letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají brigádníky spíše prostřednictvím internetové inzerce či vlastních zaměstnanců, informoval Úřad práce.

Zaměstnavatelé si čím dál více stěžují na to, že zaměstnanci bez ohledu na závazky nenastoupí na směnu a začnou mnohdy bez podání výpovědi pracovat jinde. Kvůli vyčerpanému trhu práce bude letos tento jev zesilovat, varovala v úterý Hospodářská komora. Dodala, že agresivní praktiky při přetahování zaměstnanců narůstají.