Benzin a nafta dál zdražují. Za týden ceny poskočily skoro o dvacetník

Ekonom Křeček: Benzin a nafta dál zdražují, do prázdnin zdraží až o korunu (zdroj: ČT24)

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku nadále rostou. Benzin Natural 95 od minulého týdne zdražil o 15 haléřů na 31,18 koruny za litr. Průměrná cena nafty stoupla o 18 haléřů na 30,21 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Paliva v Česku zdražují již pátý týden v řadě.

Nejvyšší ceny platí motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 32,09 koruny, stejné množství nafty na 31,11 Kč. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzinu přes 32 korun nedostala, a také diesel nikde jinde nestojí více než 31 korun.

Naopak nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Průměrná cena benzinu v Jihočeském kraji je 30,72 Kč za litr, nafta vyjde na 29,69 koruny. Méně než 30 korun zaplatí za litr nafty ještě v Ústeckém, Královéhradeckém, Libereckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 25. dubnu (Kč/l)
Zdroj: CCS

Pohonné hmoty v Česku zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat.

„V uplynulém týdnu cena ropy vzrostla o tři procenta. K tomu navíc koruna oslabila vůči dolaru téměř o dvě procenta. Souběh těchto okolností výrazně prodražuje vstupní náklady na výrobu pohonných hmot,“ zdůvodnil analytik BH Securities Štěpán Křeček očekávaný růst cen i v příštím týdnu. Cena ropy podle něj roste kvůli omezené nabídce na světových trzích, dolar posiluje v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb v USA.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává, že do léta by nejprodávanější druhy pohonných hmot mohly zdražit až o 50 haléřů.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je prostor k růstu cen ještě mnohem větší. „Ropa se prodávala za 75 dolarů za barel naposledy v listopadu 2014. Tehdy stál litr benzinu průměrně 35,20 Kč. Koruna vůči dolaru byla tehdy o něco slabší. Silnější koruna působí ve prospěch nižších cen pohonných hmot. I tak ovšem při setrvání současných cen ropy nelze vyloučit růst cen benzinu až do pásma 34,50 až 34,70 koruny za litr,“ dodal Kovanda.

Na český trh se dostalo rekordní množství nafty

V roce 2017 se na český trh dodalo rekordní množství nafty. Šlo o bezmála 5 milionů tun. To je téměř dvakrát tolik než v roce 2010.

Dodávky benzinu naopak v posledních letech stagnují. Loni se ho do země dodalo zhruba třikrát méně než už zmiňované nafty. Ta představuje asi 70 procent spotřeby veškerých paliv. Benzin pak tvoří čtvrtinu a čtyři procenta představují alternativní paliva. Nejvíc naftu tankují majitelé osobních i nákladních automobilů. 

Byznys ČT24: Loni se na český trh dodalo rekordní množství nafty (zdroj: ČT24)