Výborná nálada německých podnikatelů mizí. Bojí se obchodních válek

Podnikatelská nálada v Německu se v dubnu zhoršila více, než se očekávalo. Uvedl to v úterý mnichovský institut Ifo. K jejímu poklesu došlo již pátý měsíc za sebou. Spolková republika se obává možných negativních dopadů obchodních sporů mezi Spojenými státy, Čínou a dalšími zeměmi na svou ekonomiku.

Index podnikatelské důvěry, který je nyní založen na průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německých firem, se snížil na 102,1 bodu z březnových 103,3 bodu. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali pokles pouze na 102,7 bodu. V indexu byly poprvé zahrnuty i odpovědi podnikatelů ze sektoru služeb.

Pokles zaznamenal i dílčí index podnikatelských očekávání na dalších šest měsíců, který se snížil na 98,7 bodu z březnových 100 bodů.

Třetí měsíc za sebou klesl i dílčí index nálady ve zpracovatelském průmyslu. Optimističtí zůstávají ohledně podnikatelského prostředí ale i nadále zástupci stavebnictví, kteří těží z rostoucího zájmu o nemovitosti.

Německá ekonomika zpomaluje. Výborná nálada německých podnikatelů se vytrácí.
Clemens Fuest
šéf institutu Ifo

Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně minulý týden zvýšil odhad růstu tamější ekonomiky pro letošní rok na 2,5 procenta. V prvním čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt (HDP) podle údajů Ifo zvýšil o 0,6 procenta.

Ve stejný den zveřejněná čísla o důvěře v Česku, pro které je Německo hlavním obchodním partnerem, ukázala pokračující vysokou důvěru českých podnikatelů. 

Důvěra se naopak zhoršila ve dvou dalších největších ekonomikách eurozóny, Francii a Itálii. Na vině je především silné euro, které má negativní vliv na konkurenceschopnost firem z eurozóny na světovém trhu. „Máme tu jasné zpomalení a euro tomu nepomáhá,“ řekl agentuře Reuters manažer firmy Clairinvest Ion-Marc Valahu. Evropská centrální banka (ECB) je podle jeho názoru v pasti.

Pokud totiž přikročí k dlouho očekávanému zvýšení základní úrokové sazby ze současné nuly, euro, které již výrazně posilovalo v posledních měsících, ještě zpevní. Že by silný kurz eura mohl negativně ovlivnit ekonomiku eurozóny, vyplynulo i ze zápisu z březnového zasedání ECB.