Slevy jízdného pro studenty a seniory začnou platit až 1. září

Zavedení slev na jízdném pro studenty a seniory bude platit až od začátku září. Novinářům to sdělil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Původně byla změna naplánována již na 10. června. Kraje však minulý týden upozornily, že zavedení slev v původním termínu brání technické problémy.

„Na základě požadavku krajů, že na to nejsou připraveny, jim musíme vyhovět, aby nevznikl zmatek při prodeji jízdenek,“ uvedl Babiš. „Požádali o to hejtmani na základě doporučení jejich dopravní komise, vyhovíme tomu, aby se to posunulo od 1. září,“ upřesnil šéf hnutí ANO.

„Problém je v tom, že kraje čekaly do doby, než bude vydáno cenové rozhodnutí. Na základě toho teprve začnou upravovat své systémy. Deklarují, že je potřeba potom šest týdnů,“ vysvětlil ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO). Vláda podle ministra nemůže krajům pomoci jinak, než že jim poskytne čas pro úpravu systémů.

Asociace krajů minulý týden vyzvala vládu, aby zavedení slev odložila. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se v posledních týdnech jednalo o tarifech a zapojení do tarifů v jednotlivých krajích a integrovaných dopravních systémech. Připomínky lze podávat do 10. května, pak už by ale zbýval jen měsíc na to, aby byl slevový systém ve všech dopravních prostředcích nastaven, a tak krátká doba nestačí.

Hrozilo by, že v některých typech dopravy slevy od prvního dne nefungovaly. Podle hejtmanky Karlovarského kraje a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) hejtmani nebyli o zavedení účinnosti slev včas informováni.

Vláda v demisi koncem března rozhodla, že poskytne slevu ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě pro cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát tato sleva vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně. Letošní náklady na zlevněné jízdné by podle vlády měly pokrýt nespotřebované výdaje ministerstev z minulých let.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před jednáním vlády řekla, že celkové náklady letos měly původně činit 3,5 miliardy korun, nedokázala však odhadnout, o kolik se částka sníží odložením platnosti slev.

Školství by mohlo dostat zpátky 400 milionů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že by v případě krácení nákladů chtěl vrátit do svého rozpočtu 400 milionů korun, které resort pro slevy na jízdném poskytl. „Pokud ty úspory budou, to znamená, nebudou takové náklady do konce roku, tak bych byl rád, aby se vrátily do sektoru školství,“ sdělil novinářům při příchodu na jednání vlády.