Zbloudilých zavazadel při létání ubylo. V budoucnu mohou být pod větší kontrolou pasažérů

Ztracené zavazadlo při cestování letadlem? Takových případů ubývá. Letecké společnosti za posledních deset let zlepšily manipulaci se zavazadly natolik, že se jim podařilo snížit míru ztrátovosti o více než 70 procent. Aerolinky z Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) se nyní dohodly zahájit další etapu ve sledování zavazadel, od června zavádějí nový systém společné kontroly.

Ke snížení ztrátovosti zásadně přispěly nové technologie pro sledování bagáže. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného švýcarským poskytovatelem systémů informačních technologií pro letecké společnosti SITA.

V roce 2017 bylo na každých tisíc cestujících špatně odbaveno pouze 5,57 zavazadla, což v souhrnu představuje 22,7 milionu kusů.

Zpoždění, poškození a ztráta zavazadel pak přišly v loňském roce aerolinky na kompenzacích na 2,3 miliardy dolarů (47 miliard korun), což je o 46 procent méně než před deseti lety.

Nová dohoda o sledování zavazadel

Letecké společnosti se snaží počty špatně odbavených zavazadel dále snižovat. Členové IATA, jejichž podíl na světové přepravě činí 83 procent, se proto dohodli, že budou sledovat každé zavazadlo v konkrétních bodech cesty a tyto informace mezi sebou sdílet. Dohoda platí od letošního června.

Jak podotkla šéfka SITA Barbara Dalibardová, žádnou razantní změnu nelze letos očekávat, pro sektor ale dohoda znamená skutečný zlom, jde o 4,65 miliardy kusů přepravované bagáže.

Přes 70 procent leteckých společností plánuje, že do roku 2020 umožní cestujícím sledovat pohyb svých zavazadel v reálném čase. V současnosti mají své kufry pod kontrolou už pasažéři Qatar Airways nebo ruské společnosti S7S, a to s využitím mobilních aplikací.

Vydáno pod