Za prezidentem Zemanem přijeli manažeři čínské skupiny CITIC. Jednalo se o jejích záměrech v Česku

Investiční plány čínské státní firmy CITIC Group v Česku byly tématem středečního jednání manažerů této firmy s prezidentem Milošem Zemanem. Firma by se měla stát akcionářem čínské skupiny CEFC, která v posledních letech nakupovala v ČR podíly v tuzemských firmách a nemovitosti. Ve čtvrtek by pak měla delegace jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

Na Hrad nejprve dorazili zástupci CITIC Group v několika limuzínách a dodávce. Chvíli po nich přijela čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček již dříve uvedl, že v delegaci bude i předseda představenstva Čchang Čen-ming a další šéfové nejvýznamnějších firem holdingu, do jehož portfolia patří přes 5000 společností. Schůzka trvala asi hodinu.

Setkání se zúčastnil i Jaroslav Tvrdík, který stojí v čele skupiny CEFC Europe. 

Potíže šéfa CEFC

První zprávy o přesunech mezi CEFC a CITIC Group byly zveřejněny poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga. Je vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona a podle prohlášení CEFC odejde z jejího vedení i z akcionářské struktury.

Deník Lidové noviny ve středu uvedl, že spojení obou firem dosud dojednáno nebylo a dokončení obchodu pravděpodobně zabere několik měsíců.

CITIC Group má 44 dceřiných společností v Číně, Hongkongu, USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. Podniká v bankovnictví, realitách, energetice, strojírenství nebo v telekomunikacích.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ekonom Capitalinked.com Radim Dohnal v pořadu Devadesátka ČT24 uvedl, že CEFC byl takový předvoj, který se trošku nepovedl. Situaci proto zachraňuje CITIC, který je pod větší kontrolou strany a vlády.

Připomněl také, že Číňané berou své investice strategicky, na delší období.

Ekonom Dohnal o čínských CEFC i CITIC Group (zdroj: ČT24)
Vydáno pod