Europoslanci při schvalování rozpočtu připomněli kauzu Čapí hnízdo. Vyzvali k uplatnění sankcí

Europoslanci schválili účetní uzávěrku unijního rozpočtu za rok 2016. Mimo jiné v ní konstatovali, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) našel závažné nedostatky v kauze Čapí hnízdo. Smyslem této zmínky je podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) upozornit Evropskou komisi, aby se snažila zabránit opakování podobných kauz v dotačních programech Unie.

V jedné z padesátky zpráv, které se vyjadřují k hospodaření jednotlivých unijních institucí, jsou v rozsáhlém dokumentu o Evropské komisi a jejích agenturách i tři krátké odstavce o kauze Čapí hnízdo. Europoslanci mimo jiné vyzývají Evropskou komisi, aby uplatnila v této věci sankce a získala zpět dotaci 1,67 milionu eur (asi 41,8 milionu Kč). Europoslanec Zdechovský ale uvedl, že Unie žádné peníze nevyplatila. Žádost o jejich proplacení totiž zastavila poté, co byl podán podnět k prošetření úřadu OLAF.

„Důvod, proč to dneska řešíme, je ten, že EK dostává každý rok takové vysvědčení, v němž EP upozorňuje na největší kauzy, které se za ten rok udály,“ řekl Zdechovský. Dodal, že smyslem zmínky o kauze Čapí hnízdo je také upozornit Komisi na nutnost přísnějších pravidel kontroly využívání strukturálních fondů. Podle Zdechovského inicioval zařazení zmínky o české kauze do dokumentu německý europoslanec Joachim Zeller.

Schvalování hospodaření EU by nemělo být nástrojem politického boje, míní europoslankyně

Europoslankyně Martina Dlabajová (ANO) ovšem připomněla, že české ministerstvo financí letos v lednu po výzvě úřadu OLAF vyjmulo projekt dotace na farmu Čapí hnízdo z evropského financování, a proto ani Evropská komise, ani Evropský parlament nemají pravomoc se touto kauzou zabývat. „Teď je to záležitostí ČR,“ uvedla Dlabajová. Dodala, že schvalování hospodaření institucí EU by se nemělo stávat nástrojem politického boje či nástrojem nesystematického „pranýřování náhodně odhalovaných viníků“.

Evropský parlament schválil několik desítek usnesení v rámci takzvaného absolutoria, jímž poslanci dávají konečný souhlas s plněním rozpočtu EU za rok 2016. Zprávy se týkají různých unijních institucí.

V minulosti EP například dvakrát neudělil absolutorium Evropské komisi, a to v roce 1984 (za finanční rok 1982) a v roce 1998 (za finanční rok 1996). Rozhodnutí v roce 1998 vedlo podle parlamentních zdrojů v konečném důsledku k odstoupení Evropské komise vedené Jacquesem Santerem. Jeho tým podal v březnu 1999 kolektivní demisi poté, co jeho hospodaření a řízení prošetřil i výbor nezávislých expertů.

Babiš i Faltýnek obvinění odmítají

Kvůli Čapímu hnízdu je podezřelý z dotačního podvodu český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Oba obvinění odmítají s tím, že se žádného trestného činu nedopustili, a kauzu označují za politickou. Letos v lednu Babiš uvedl, že kvůli příslušné zprávě úřadu OLAF podala společnost Agrofert stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU.