Sazby hypoték rychle rostou. Lidé přesto uzavírají stále více smluv, bojí se zpřísnění pravidel

Průměrná úroková sazba hypoték letos v březnu stoupla na 2,46 procenta z únorových 2,36 procenta. Jejich růst tak zrychlil. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Počet uzavřených hypoték byl v březnu přesto nejvyšší za letošní rok.

V březnu si hypotéku sjednalo 9087 klientů, což je o 1641 více než o měsíc dříve. Meziročně byl počet hypotečních smluv nižší asi o 1300. I objem ve třetím měsíci letošního roku meziměsíčně rostl. V březnu se vyšplhal na 19,25 miliardy korun, což je o 3,3 miliardy více než v únoru. Meziročně jde ale také o pokles. V březnu 2017 byly uzavřeny hypotéky za 21,1 miliardy Kč.

„V březnových průměrných sazbách jsou ještě patrné reakce bank na únorové zvýšení sazeb České národní banky. Nyní však přibývá indicií, že ČNB nejspíše nebude utahovat měnovou politiku tak rychle, jak původně naznačovala. To je dobrá příležitost pro spuštění jarních kampaní,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

„Průměrná sazba hypoték v ČR se tak dostala na svoji nejvyšší úroveň od října 2014,“ řekl analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. V lednu až březnu průměrná sazba v souhrnu vzrostla o 0,27 procentního bodu. Naposledy vykázala výraznější nárůst během tří po sobě následujících měsíců v červnu až srpnu roku 2008. Letošní razantní nárůst hypotečních sazeb, který ovšem nastává z rekordně nízkých úrovní, odpovídá podmínkám na mezibankovním trhu, na němž bankám zdražují zdroje, dodal Kovanda.

Podle vedoucího hypotečního týmu Raiffeisenbank Milana Voldřicha je i přes rostoucí úrokové sazby o hypotéky stále vysoký zájem. Reálně se to promítá v objemu podepsaných smluv.

Dalším trendem je podle Voldřicha rostoucí průměrná hypotéka, která v loňském roce byla 2,1 milionu a nyní činí již 2,2 milionu Kč. „Nicméně i přes tato pozitivní čísla vnímáme, že dochází k mírnému ochlazování trhu, a předpokládáme, že v budoucnu bude zájem spíše stagnovat,“ dodal.

Některé banky již úrokové sazby snížily, další je budou následovat

Hypoteční specialista Chytrého Honzy Daniel Horňák doplnil, že u bank bylo v průběhu měsíce tradičně mnoho kampaní a pobídek klientů na výhodnější podmínky hypoték. Díky tomu aspiruje březen na jeden z potenciálně nejúspěšnějších měsíců roku. Signály z mezibankovního trhu údajně naznačují, že březen mohl být co do prudkého nárůstu sazeb poslední - některé banky totiž už snížily úrokové sazby u svých úvěrů a ostatní je budou následovat, aby udržely konkurenční prostředí a nepřišly o klienty.

Zajímavostí z hypotečního trhu je aktuální šetření České národní banky (ČNB), podle kterého banky při poskytování hypoték během prvního čtvrtletí přitvrdily. Pokračující zpřísňování úvěrových standardů u úvěrů domácnostem bylo ovlivněno hlavně dokončováním zavádění makroobezřetnostních opatření vydaných ČNB a u úvěrů na bydlení rovněž zvýšením nákladů financování bank.

Obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser připomněl, že vlastní bydlení se tak pro lidi stává stále méně dostupným, protože musí mít naspořeno více vlastních peněz. Problém ovšem je, že ve větších městech a jejich okolí jsou vysoké i ceny pronájmů. Potom je těžké naspořit takovou část kupní ceny, jakou banky požadují, aby měl klient z vlastních zdrojů. „Nabídka nemovitostí na trhu je stále slabá a staví se málo. Ve velkých městech a jejich okolí je situace již poměrně dramatická,“ poznamenal.

Vydáno pod