Americké sankce citelně oslabily rubl, Medvěděv pohrozil protiútokem. Omezením dovozu

Rusko by mohlo odpovědět na nejnovější americké sankce omezením dovozu amerického zboží. Před tamními poslanci to naznačil ruský premiér Dmitrij Medvěděv s tím, že konečné rozhodnutí je vyhrazeno až prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sankce postihly oligarchy blízké Kremlu a způsobily oslabení rublu a pád ruských akcií. Zatímco na začátku měsíce bylo jedno euro za 70 rublů, teď už je za 80 rublů.

Na dotaz poslancům ohledně odvetných opatření Medvěděv poznamenal, že na ruském trhu je docela hodně výrobků ze Spojených států. „Nejde jen o vzpomínané akcie, ale i celou řadu jiného zboží, které se dováží na náš trh a které vyrábějí americké podniky,“ řekl.

USA podle premiéra zvětšují snahu vyvíjet na Rusko nátlak, a to včetně sankcí zaváděných pod vymyšlenými záminkami. Moskva podle něj nevylučuje možnost obrátit se na instituce mezinárodního trhu, aby se zabývaly snahou Američanů „potrestat Rusy“ a ovládnout takto trhy s použitím jiných metod než hospodářské soutěže.

„Odvetná opatření musí být důkladně promyšlena, aby nepoškodila nás samé, a musí být přiměřená. Nevylučuji, že budeme pečlivě zvažovat všechny aspekty naší spolupráce s USA,“ řekl Medvěděv. „Snaží se nás čím dál tvrději dostat do finančního a hospodářského obklíčení. Nemůžeme na to nereagovat,“ dodal.

Vzájemný obchod Ruska a USA není výrazný

Medvěděv je znám jako fanoušek výrobků americké společnosti Apple. V dobách, kdy na čtyři roky vystřídal v Kremlu Putina v roli prezidenta, býval často viděn s přístroji iPhone a iPad v ruce. Později byl sice obdarován chytrým mobilním telefonem ruské výroby, ale loni byl opět zachycen na fotkách s nejnovějším typem iPhonu, kterým si udělal „selfíčko“, poznamenala ruská redakce BBC.

Rusko a USA nemají uzavřeny exkluzivní obchodní smlouvy, ale obě země jsou členy Světové obchodní organizace (WTO). Hospodářská a obchodní spolupráce podle expertů pokulhává za možnostmi obou velmocí. Vzájemný obchod loni dosáhl výše 24 miliard dolarů (asi 490 miliard korun), z čehož 17 miliard připadalo na ruský vývoz do USA, především ropu, kovy, jaderné palivo, minerální hnojiva a ryby.

Hlavní část amerického vývozu představují letadla Boeing, letecké motory a letecké součástky, Rusko také dováží strojírenské výrobky. Před zavedením sankcí byly USA velkým dodavatelem těžebního zařízení pro ropný průmysl.