Trump stupňuje hrozbu cel vůči Číně. Peking se obrací kvůli podpoře na EU

Události ČT: Obavy z obchodní války mezi USA a Čínou (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump chce, aby nová cla postihla čínské zboží rovnou za 100 miliard dolarů. Původní seznam 1300 výrobků, které USA ohlásily v týdnu, počítal s objemem v řádu 50 miliard. Trump tvrdí, že Čína ničí americká pracovní místa a porušuje obchodní pravidla. Peking ohlašuje tvrdou odvetu a žádá o podporu i EU. Strach z obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa pak rezonuje na burze – tlačí dolů ceny amerických akcií.

Nejdřív to byly solární panely, po nich následovala ocel a 1300 výrobků. Teď chce Trump rozšířit seznam komodit dovážených z Číny, na které má být uvaleno 25procentní clo. Vyzval Úřad amerického obchodního zmocněnce, aby zvážil uvalení cla na další dovoz z Číny ve výši 100 miliard dolarů. Peking totiž v odvetě na původně ohlášený seznam oznámil, že chce také uvalit 25procentní clo, a to na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby.

Čínské ministerstvo obchodu prohlásilo, že Čína nechce obchodní válku, ale ani se nebojí bojovat. „Pokud USA setrvají ve svém protekcionismu, Čína se bude bránit pevně a za jakoukoli cenu,“ uvedlo.

Peking se také obrátil na Evropskou unii, aby ho podpořila v postoji proti protekcionismu Spojených států a pomohla mu prosadit mezinárodní obchodní řád. Evropská komise uvedla, že usiluje o zmírnění situace a v současné době vede jednání na vysoké úrovni.

Nechceme obchodní válku, ale ani se jí nebojíme.
Gao Feng
mluvčí čínského ministerstva obchodu

Trump dlouhodobě tvrdí, že čínská obchodní politika vedla ke krachu amerických továren, a připravila tak miliony Američanů o práci. Zatímco USA loni vyvezly do Číny zboží za 130,4 miliardy dolarů, opačným směrem proudily výrobky za 505,6 miliardy.

Řada obchodních svazů odrazuje Trumpa od zavádění cel, napětí se odráží v akciích

Trump zároveň obvinil Světovou obchodní organizaci z nespravedlnosti vůči Spojeným státům. „Čína, která je velkou ekonomickou mocností, je považována ve Světové obchodní organizaci za rozvojovou zemi, a proto získává obrovské výhody, zvláště oproti USA. Myslí si někdo, že to je spravedlivé?“ napsal Trump na Twitteru.

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky zastávají nicméně poněkud jiný názor. Minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i na americké spotřebitele.

„Může někdo obchodní válku vyhrát? Ne, určitě ne. Je to velmi nebezpečná cesta,“ říká analytik Justin Urquhart-Stewart.

Současná situace se odráží i na akciích. Zatímco během prvního roku u moci se prezident Trump často chlubil růstem americké burzy, letos strach z obchodní války sráží ceny akcií níž a níž.