Hračkářskému řetězci Toys R Us se nedaří ani v bankrotu. Není o něj zájem a blíží se likvidaci

Americký prodejce hraček Toys R Us prodá nebo zavře všech svých 885 prodejen ve Spojených státech. Věhlasné firmě, jejíž počátky sahají do roku 1948, se totiž nepodařilo najít kupce ani se dohodnout na restrukturalizaci dluhu. Oznámil to generální ředitel Dave Brandon, který tak potvrdil předchozí zprávy médií. Ohroženo je asi 30 tisíc pracovních míst.

Obří hračkářství již v rámci svého úsilí dostat se z platební neschopnosti zavřelo pětinu prodejen. Už dříve společnost oznámila, že skončí všechny její pobočky v Británii. Podle WSJ, který se odvolává na šéfa firmy Davida Brandona, přistoupí největší prodejce hraček na světě k likvidaci i ve Španělsku, Francii, Polsku a Austrálii. Prodat své aktivity by podle Brandona mohl i v jiných zemích střední Evropy (Německo, Rakousko, Švýcarsko), Asii a Kanadě. 

Toys R Us požádal o ochranu před věřiteli loni v září. Tehdy měl  celosvětově 1600 obchodů, z toho zhruba 800 mimo Spojené státy. Dosud se ale nepodařilo najít kupce ani dosáhnout dohody o restrukturalizaci miliardových dluhů. 

Dvě rány: nové trendy a starý dluh

Firma doplatila na nové trendy v hračkářském odvětví, kdy zákazníci začali upřednostňovat nákupy na internetovém obchodu Amazon a děti si žádají spíše elektroniku než klasické hračky. V prodejnách se prodávají například panenky Barbie od firmy Mattel, stavebnice Lego nebo stolní hry společnosti Hasbro. Akcie Mattelu a Hasbra klesají, protože obě společnosti tvořily v Toys 'R' Us významnou část svých příjmů. V roce 2016 to bylo zhruba deset procent.  

Hospodaření společnosti poznamenal také dluh 6,6 miliardy dolarů z roku 2005 spojený s koupí většinového podílu finančními a realitními investory v čele s firmou Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR). Od té doby se snažila dostat z potíží.  

Ve čtvrtek řetězec uvedl, že požádal o souhlas likvidovat zásoby v 735 amerických obchodech, které budou uzavřeny do konce letošního roku. O prodeji 200 z nich zatím vyjednává.  

„Je to hluboce smutný den pro nás i pro miliony dětí a rodin, kterým jsme sloužili minulých 70 let,“ řekl podle agentury Reuters Brandon.

  • Potíže hračkářství Toys R Us odrážejí problémy i dalších kamenných maloobchodů v USA, které musejí zavírat a propouštět. 
  • V loňském roce v USA zavřelo více než 8000 obchodů, což je téměř dvojnásobek ročního průměru v předchozím desetiletí, uvedla Mezinárodní rada nákupních center.
Vydáno pod