Starší byty v Praze stojí šestkrát víc než v Ústeckém kraji

Ceny starších bytů v Praze byly na konci loňského roku více než šestkrát vyšší než v nejlevnějším Ústeckém kraji. Zatímco na severozápadě Čech stál metr čtvereční v průměru 13 213 korun, v Praze 80 504 korun. Vyplývá to ze statistik developerské firmy Trigema.

„Trh s bydlením táhnou především Praha a Brno. Obě aglomerace, které jsou významným zdrojem pracovních příležitostí, vyvolávají navíc zvýšený zájem o bydlení u svých sousedů. Jak v případě nových bytů, tak i těch starších, patří Jihomoravský a Středočeský kraj k těm oblastem, kde jsou ceny za starší bydlení jedny z nejvyšších,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Průměrná cena staršího bytu v Praze je v porovnání s průměrem za mimopražské regiony vyšší asi o 160 procent.

S velkým odstupem následují Jihomoravský (50 652 korun), Středočeský (40 583 korun) a Plzeňský kraj (37 690 korun). Naopak po Ústeckém kraji jsou starší byty nejlevnější v Moravskoslezském (20 207 korun) a Karlovarském kraji (28 509 korun).

Nejdražší je v Praze Pařížská

Výrazné rozdíly jsou rovněž v cenách jednotlivých bytů, které se na trhu nabízejí. Nejdražší v Pařížské ulici v Praze stojí 122 milionů korun. Jedná se o mezonetový byt v šestém a sedmém nadzemním podlaží činžovního domu. Interiér vyššího podlaží je tvořen obývacím pokojem, kuchyní, dvěma ložnicemi, pracovnou, dvěma koupelnami, samostatnou toaletou a halou.

Nižší podlaží se skládá ze dvou pracoven, terasy s výhledem na Pražský hrad, ložnice s koupelnou a šatnou, komory a galerie. Soukromý výtah vede přímo do bytu.

„Významnou skupinu starších bytů, které jdou do prodeje, představují byty v panelových domech. V Praze 4 a 5 jich je relativně dost, a proto také představují z pohledu celého hlavního města lokality, kde se dá takové bydlení sehnat o mnoho snadněji, než je tomu v jiných městských částech. Kvalita takových bytů bývá ale relativně nízká, čemuž odpovídají také jejich ceny,“ doplnil Soural.

  • Kraj                                    Průměrná cena (Kč/m2)
    Praha                                80 504
    Jihomoravský               50 652
    Středočeský                   40 583
    Plzeňský                          37 690
    Olomoucký                    36 645
    Královéhradecký         34 642
    Zlínský                             33 667
    Pardubický                    33 372
  • Zdroj: Trigema

 V rámci hlavního města je nejdražší Praha 1 s průměrnou cenou 157 148 korun za metr čtvereční. V nejlevnější Praze 4 jsou ceny starších bytů o 55 procent levnější.

Analýza společnosti Trigema evidovala ve čtvrtém čtvrtletí v Praze 7270 a v regionech 46 650 starších bytů, které se nabízely k prodeji. Nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji, téměř 8700. Naopak na Vysočině to bylo jen zhruba 900 bytů. V Praze se ve sledovaném období nabídka soustředila zejména na čtvrtou a pátou městskou část.

Rostou i nájmy

Nejen ceny bytů, ale i jejich nájmy v Česku dál rostou. Například v Praze oproti začátku loňského roku průměrně stouply o víc než 10 procent. Zdražuje se ale i v regionech, nejvíc v Olomouckém kraji.

Ceny nájemního bydlení v krajských městech
Zdroj: ČT24