O tom, zda Bulharsko získá díl prodaných aktiv ČEZ, se rozhodne do týdne v Praze

Zda bude bulharský stát moci získat podíl na majetku, který česká energetická skupina ČEZ prodává v Bulharsku, bude známo koncem příštího týdne. Informoval o tom bulharský zpravodajský server Novinite s odvoláním na sdělení společnosti Inercom, s níž ČEZ kontrakt na prodej svých veškerých aktiv v balkánské zemi už podepsal.

Smlouva mezi Inercomem a ČEZ vyvolala v Bulharsku značné pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala tak velké peníze potřebné k nákupu.

Aféra ohrozila bulharskou vládu a přiměla premiéra Bojka Borisova, aby se s majitelkou firmy Ginkou Varbakovovou setkal a hovořil s ní o postoupení státu kontrolního balíku akcií v provozech, jichž se ČEZ v Bulharsku zbavuje. Varbakovová je ochotná k účasti státu svolit, ale upozornila, že s tím musí souhlasit ČEZ.

„Kvůli vysokému zájmu veřejnosti a vzhledem k našemu přání naprosté otevřenosti a transparentnosti oznamujeme, že jednání mezi Inercomem a skupinou ČEZ ohledně možnosti nákupu akcií v ČEZ Bulharsko se budou konat od poloviny do konce příštího týdne v Praze,“ citoval Novinite z prohlášení vydaného firmou Inercom.

„Ihned po skončení bude poskytnuta informace o pokroku v jednáních a o přijatých rozhodnutích,“ dodává se v textu.

Novinete poznamenal, že v předběžné smlouvě podepsané mezi společnostmi ČEZ a Inercom Ginky Varbakovové je klauzule zakazující kupci další okamžitý prodej společnosti bez souhlasu prodávajícího, tedy skupiny ČEZ.