EMH pokračuje v plánech těžby lithia, i když Česko vypovědělo memorandum

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že Česko vypovědělo s firmou memorandum o porozumění při těžbě tohoto kovu. Společnost mimo jiné tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. Podle ministerstva je na EMH, zda bude pokračovat v průzkumu a následné těžbě lithia v tuzemsku.

„Všechna práva společnosti jsou odvozena ze současného českého právního řádu, zejména z geologického a těžebního zákona, a nikoli z memoranda. Jakékoli ukončení memoranda žádným způsobem neovlivní průzkumná práva společnosti či to, že vlastní povolení k průzkumu. Společnost pokračuje v projektu probíhajícími metalurgickými testy, diskusemi se zájemci o odběr lithia a přípravami na zkušební těžbu,“ uvedla v aktuálním prohlášení EMH.

Licenci firmě Geomet, která je dceřinou firmou EMH a která průzkum provádí, vydalo ministerstvo životního prostředí už v roce 2010.

EMH také uvedla, že se stále plně soustředí na spolupráci se všemi podílníky včetně českého ministerstva průmyslu a české vlády, aby úspěšně rozvinula cínovecký projekt jako svého druhu pilotní. „Těšíme se na brzké setkání s ministrem, které posune tyto diskuse,“ dodala. Jedním z největších českých akcionářů EMH je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

„Vypovězení memoranda ze strany státu nemá žádný faktický vliv na chod projektu, nicméně to vnímáme jako geopoliticky negativní krok. Česká republika by naopak měla projekt podpořit, jelikož ekonomické přínosy těžby a zpracování lithia pro český stát by měly dosáhnout na více než 20 miliard korun,“ řekla dnes ČTK mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

„Právo přednostní těžby vůbec nesouvisí s memorandem, které se zabývalo spoluprací v oblasti těžby, zpracování a prodeje tohoto produktu,“ uvedlo ministerstvo. „EMH v současné době provádí průzkum ložiska lithia, vyhodnocuje efektivitu případné těžby a je na ní, jak se v rámci českých zákonů rozhodne, zda bude pokračovat nejen v průzkumu, ale v následné těžbě. K EMH se ministerstvo průmyslu a obchodu chová jako k jakékoliv jiné firmě podle tuzemských právních předpisů,“ dodal úřad.

Resort dále uvedl, že plánuje do vlády předložit dodatek surovinové politiky státu. „Ten mimo jiné říká, že návrhy na geologický průzkum s finančně náročnými technickými pracemi se budou předkládat vládě ke schválení. Za průzkum strategických nerostných surovin budou odpovídat určené státní podniky – Diamo a Česká geologická služba,“ sdělil.

Lithium hrálo před volbami velkou roli

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami. Memorandum krátce před loňskými volbami s EMH podepsal tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD).

Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. V týdnu před podzimními volbami se kvůli memorandu mimořádně sešli tehdejší poslanci. Přijali usnesení, ve kterém požádali vládu, aby jeho platnost zrušila.

Hüner ve čtvrtek uvedl, že se chtěl chovat korektně a najít oboustranné řešení, které by celou kauzu memoranda o lithiu uzavřelo. „Bohužel ze strany společnosti EMH nebyly, i přes deklarovaný příslib, podniknuty adekvátní kroky k vyřešení situace,“ uvedl. „Má trpělivost není nekonečná. EMH ve stanovené lhůtě nereagovala. Rozhodl jsem se tedy přistoupit k jedinému možnému kroku, a to prohlásit memorandum za neplatné,“ dodal.

V pátek pro ČT uvedl, že když australská firma splní všechny požadavky dané zákony, tak může na ložisku pracovat i následně těžit.

Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý loni v říjnu ČTK řekl, že v Česku je evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor EMH by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do měsíce předložit na vládu doplněnou koncepci české surovinové politiky. Ta počítá mimo jiné s tím, že průzkum i těžbu nových ložisek strategických surovin, včetně lithia, bude mít na starosti česká firma Diamo. Na už udělené licence na průzkum i přednostní těžbu lithia ale nebude mít doplněná surovinová koncepce žádný zpětný vliv.