Evropská unie uvalila cla na dovoz ocele z Číny. Ceny jsou prý příliš nízké

Evropská unie uvalila pětiletá cla v rozmezí 17,2 až 27,9 procenta na dovoz výrobků z nerezové oceli z Číny, aby vyrovnala neoprávněně nízké ceny.

Dovoz z oceláren čínské skupiny HBIS, včetně Hesteel Co Ltd, bude proclen sazbou 27,8 procenta, výroba Shagan Group bude podléhat sazbě 27,9 procenta a produkty Shougang Group 17,2 procenta.

Předběžná cla na čínské ocelové výrobky používané ve stavebnictví, strojírenství a dalších oborech zavedla Evropská unie už loni v srpnu, a to ve výši 17,2 až 28,5 procenta.

Komise tehdy uvedla, že uvalení cel bylo nezbytné a že pomůže evropským producentům v minimálně 15 zemích Unie. „Předběžně jsme dospěli k závěru, že opatření přispějí k oživení tohoto průmyslového sektoru v EU tím, že mu umožní zvýšit ceny a vrátit se k zisku,“ uvádí se v prohlášení Evropské komise.

Čínské ministerstvo v reakci na rozhodnutí EU uvedlo, že je se zavedením cel velmi nespokojeno a že takové problémy odvětví, jako je nadměrná kapacita, by měly být řešeny společně všemi státy, a ne jednostrannými opatřeními.

Podíl Číny na trhu nerezové oceli EU se zvýšil z deseti procent v roce 2013 na asi 20 procent v roce 2016, přičemž pokles čínských cen byl podle věstníku větší než pokles nákladů na surovinu. Roční hodnota evropského trhu se pohybuje na úrovni 4,6 miliardy eur (116 miliard Kč). 

V prosinci 2016 se začala improtem čínské oceli zabývat Evropská komise, a to v reakci na stížnosti evropského ocelářského sdružení Eurofer, k jehož členům patří firmy ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe. 

Ocelářství v Unii je soustředěno v Belgii, Francii, Nizozemsku a Polsku, doplnila agentura Reuters.